Piyasalar yükselişi sürdürerek açıldı

Piyasalarda iyimser seyir devam ediyor, siyasi gelişmeler ve ABD verileri izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Küresel yatırımcılar arasında getiri arayışının devam etmesi ve risk iştahındaki düzelmeyle beraber global piyasalara paralel olarak yurtiçi piyasalar pozitif seyrini sürdürerek açıldı. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, haftanın son işlem gününe 267 puan artışla 79.301 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,34 oranında değer kazandı. 

Geçen haftayı Moody's endişesi ile 3.02 civarında tamamlayan dolar/TL, hafta içinde en düşük 2.9465'e kadar geriledikten sonra gün günü 2.96'nın hemen altında tamamladı. Kur bu sabah ise güne 2.9593/2.9600 seviyesinde işlem gördü.

Dün akşam saatlerinde 3.13 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1278/3.1290, 3.3020 civarında olan euro/TL ise 3.2966/3.2980 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımız zaman; petrol fiyatları, ihracatçıların stokları azaltarak fiyatları artırmak için bir araya gelebileceği söylentileri üzerine bugün yükseldi. Brent ham petrolün varil fiyatı bu sabah 46.20 dolar olurken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 43.71 dolar oldu. 

Altın, San Francisco Fed Başkanı'nın faizlerin bu yıl artırılması gerektiğine dair açıklamalarının ardından yükselen dolarla birlikte değer kaybetti. Spot altının ons fiyatı dün yüzde 0.6 kayıpla 1,338.89 dolara inmesinin ardından bugün de bu kayıplara devam ederek 1,337.16 dolar oldu. 

Dış borsalarda son durum

ABD'de endeksler dün petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten de destek bularak rekor seviyelerden kapanırken, Asya'da da bu sabah itibariyle piyasalar pozitif alanda seyretti.

Çin ekonomik göstergelerinin beklentilerin altında kalması yine de ülke borsalarındaki artışa engel olamadı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.2 yükselirken haftalık bazda da yüzde 1.9 artış kaydetmeye hazırlanıyor.

Çin'de de hem CSI300 endeksi hem de Shanghai endeksi en az yüzde 0.5 yükselirken, her iki endeks de haftalık bazda yüzde 1.4 artış kaydetmeye doğru ilerliyor.

Piyasaların gündemi

Ekonomik veri bakımından ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak Temmuz ayına ilişkin üretici enflasyonu, perakende satış verileri ile 17:00'da Ağustos ayına ilişkin öncü Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. 

Euro Bölgesi'nde ise TSİ 12:00'da ikinci çeyrek GSYH ve Haziran ayı sanayi üretimi verileri izlenecek.

ABD verilerine kadar piyasalarda anlamlı bir oynaklık beklenmezken içeride ise veri gündemi bulunmuyor. Siyasi gelişmeler arasında ise özellikle Anayasa değişikliği için oluşturulan komisyonun AK Parti, CHP ve MHP'li üyeleri bir araya gelerek yapacakları ilk toplantı izlenecek.