Piyasalara 'Goldilocks' senaryosu hakim

Dünya borsaları yıl başından bu yana yüzde 10’un üzerinde yükseldi. Gelişen ülke paraları dolara karşı güçleniyor. Analistlere göre şu an yatırımlarda “Goldilocks” senaryosu hakim. Fed’in ise oyunbozan olabileceği uyarısı yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Finans krizi sonrasında yaşanan resesyon küresel büyümeyi baltalamış ve yatırım kararlarında temkinli adımlar atılmaya başlanmıştı. Şimdi ise yatırımcıların büyük bir kısmı yatırım için doğru küresel şartların oluştuğunu düşünüyor. Dünya borsaları yıl başından bu yana yüzde 10’un üzerinde yükseldi. Gelişen ülke paraları dolara karşı güçleniyor. Analistlere göre dünya genelinde kötümserlik ortadan kalktı ve “Goldilocks” senaryosu piyasa fiyatlamaları üzerinde egemen hale geldi.

Son zamanlarda piyasalardaki eğilimleri anlatırken ‘Goldilocks’ terimini daha çok duyar olduk. Makro resim iyileşmeye ve yatırım dostu bir hal almaya başladığında kullanmaya başlıyoruz bu terimi. Ekonomide, büyümenin ne enflasyona sebep olacak kadar hızlı ne de durgunluğa sebep olacak kadar az olmadığı, yani dengeli ideal seyrettiği zaman bu sürece Goldilocks Ekonomisi deniyor. Bir diğer deyişle piyasa yanlısı para politkasına izin veren, yatırımcıların tahmininden önce parasal sıkılaştırmaya gerek duyulmayan makul ekonomik büyüme ve düşük enfl asyon ortamlı ekonomik dönemler için kullanılan bir tabir. Gökbilimde ‘gezegende yaşanabilir bölge’ anlamına gelen Goldilocks, ilk kez Mart 1992’de David Shulman tarafından kullanıldı. Bu alandan, ekonomiye transfer olan Goldilocks kavramı son zamanlarda piyasalarda fazlasıyla telaff uz ediliyor.

Dolar için negatif

Geçtiğimiz ay içinde Bank of Merrill Lynch tarafından yapılan yatırımcı anketine göre yatırımcıların yüzde 34’ü mevcut ortamı ‘Goldilocks ekonomisi’ olarak tanımlıyor. Bu oran, 645 milyar dolarlık fon yöneten 213 katılımcıyla yapılan anketten bugüne kadar çıkan en yüksek oran. Fed San Francisco Başkanı John Williams da, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, para politikasını ‘goldilocks ekonomi’ olarak nitelediği düzeyde tutmanın önemli olduğunu söyledi.

Goldilocks dönemleri dolar için negatif, hisse senetleri ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler varlıkları için oldukça pozitif bir senaryo olarak görülüyor.

Bu senaryoyu destekleyen bazı faktörler var. IMF’ye göre bu yıl dünya ekonomisi yüzde 3.6 büyüme gösterecek. Dünya ekonomisinde bu yıl gözlemlenen güçlü performans, gelişmekte olan ülkelerde büyümenin hızlanması, Euro Bölgesi’nde ilk çeyrekte GSYH’nin yüzde 1.7 olarak gerçekleşmesi, Çin’de sert iniş olasılığının giderek azalması, Avrupa’da aşırı sağın yükselişine dair endişelerin Fransa seçimleri ve Almanya’da yerel seçimler sonrasında azalması, ABD dışındaki büyük merkez bankalarının gevşek paraya devam sinyali vermesi yatırımcıyı rahatlattı. Borsalar yükselirken, riskli enstrümanlara para girişi devam etti.

Dünya genelinde “Goldilocks hali” piyasa fiyatlamaları üzerinde hakim olmaya başlayınca birçok varlık sınıfının aynı anda yükseldiğini görüyoruz. Yılbaşından bu yana hem gelişmekte olan piyasalar hem de gelişmiş ülke borsalarında yükseliş hakim. Dolar endeksi ise geriliyor. Bu ortam sabit getirili yatırım enstrümanlarına talebi artıyor. Örneğin gelişmekte olan ülke tahvili, ABD ve Avrupa’da yatırım yapılabilir notuna sahip tahvillere para akışı gücünü koruyor.

Fed, oyunu bozabilir

Fed’in faiz artışının hızına bağlı olarak oyunun kurallarının bozulabileceği uyarısı yapılıyor. ABD’de istihdam piyasasının sıkılaşmaya başlamasıyla ülkede maaşların artabileceği ve bunun enfl asyonist baskı yaratabileceğini savunan analistler, merkez bankalarının 'gevşek para'dan vazgeçmesinin de ‘goldilocks’a son verebileceği uyarısı yapıyor.