Piyasalara seçim morali

Yerel seçimlerden iktidar partisinin yüksek oy alarak çıkması, aralık ayından bu yana diken üstünde olan mali piyasaların tedirginliğini azalttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ

Aralık ayından bu yana siyasi tansiyonun artmasıyla sıkıntılı olan piyasalar AK Parti'nin başarısını "istikrar" olarak algıladı. Borsa endeksi, kur, kredi iflas takası primleri (CDS) ve tahvil piyasası faizleri 2014 yılı başına geri döndü. 17 Aralık operasyonu sonrasında hızla yükselen dolar ve euro kurları ocak seviyelerine gerilerken, geçen hafta seçimde AK Parti galibiyetini öngören raporlarla yılın zirvesini gören BIST 100 endeksi, dün kar satışlarına rağmen zirve yeniledi.

Piyasada kur, faiz ve endeks ocak başındaki seviyelerine geri dönerken piyasada Ak Parti’nin aldığı sonuçların yaratacağı pozitif dalganın bir süre daha devam edeceği ama kısa ömürlü olacağı öngörülüyor. Piyasa göstergeleri şimdilik ‘iyi’ sinyal verse ve ocak ayındaki seviyelere geri dönse de 17 Aralık öncesine göre kayıpların sadece yarısı geri kazanıldı. Başta enflasyon ve bugüne kadar yaşanan kur ve faizdeki yükselişin şirket bilançoları üzerinde yarattığı tahribatın ilk etki geçtikten sonra yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Zaten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke notunda bir değişik yapmasa da görünümü negatife çevirebileceği tehlikesinin piyasada yaşanan bahar havasını sertleştirebileceği yorumları yapılıyor. Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde siyasi tansiyonun yeniden yükseleceği öngörülürken erken seçim ise beklenmiyor.

Tahvil/bono piyasasında, 2 yıllık gösterge kağıdın faizleri yüzde 11’in altına inerek yüzde 10.83'e indi. Markit verilerine göre 215 baz puana kadar gerileyen CDS ise 19 Aralık’tan bu yana en düşük düzeyine yeniden dokundu.

Seçimlerde iktidar galibiyeti halinde doların 2.15 altına gerilebileceğini öngören senaryolar seçimin hemen ertesinde realize oldu. Dolar/TL, bankalararası piyasada 29 Ocak’ta Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının ardından gördüğüen düşük seviyenin de altına gerileyerek 2.1479’u gördü. İşlemciler, dolar/TL’de girişlerin devam etmesiyle teknik seviyelerin kırıldığını bildirirken, doların 2.10’un altına doğru gevşeyebileceğini belirtiyorlar.

1-413.jpgBIST 100 endeksi dün açılışın ardından yüzde 2’nin üzerinde artışla 19 Aralık 2013 tarihinden beri gördüğü en yüksek seviye olan 70.644 puana ulaştı. Analistler, endeksin 70500 seviyesindeki direncinin güçlü olduğunu, son bir haftadayüzde 10’u aşan getiriler nedeniyle bu seviyelerde kar satışlarının etkisini artırdığını belirtiyor. Seçim rallisinin gücünün, beklentinin gerçekleşmesi nedeniyle hafiflemesinin beklenebileceğine değinen analistler, bundan sonra ekonomigündeminin ve seçimin ardından siyasi gerilimin azalıp azalmayacağına yönelik algının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. 4 Nisan’da Moody’s, 11 Nisan’da ise Fitch’in açıklayacağı Türkiye gözden geçirmeleribu hafta boyunca piyasanın aklının bir köşesinde yazılı kalacak. Uzmanlar, son aylarda yayınlanan negatif raporlara rağmen Türkiye’nin notunda değişiklik beklemezken, negatif görünüm ihtimalini ise zayıf buluyorlar.

Hazine’nin maliyetleri geriliyor

Siyasi güvenin gerilemesiyle hacimli işlemlerin seyrekleştiği tahvil/bono piyasasında ise 2 ve 10 yıllık gösterge tahvillerin bileşik faizleri gerilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta piyasaya 2 milyar dolara yakın yabancı para girişi yaşandığı öğrenilirken yatırımcıların seçim sonuçlarına yönelik aldıkları pozisyonlar ile 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin getirisindeki düşüş 80 baz puana ulaşmıştı, dün de 24 baz puan düşüşle faiz yüzde 10.30’un altını gördü. 2 yıllık gösterge kağıdın bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.8 oldu. Dün Hazine’nin 5 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracında ortalama reel faiz yüzde 3.36 ile beklentilerin altında, 5 yıllık sabit kuponlu tahvilin ilk ihracındaortalama bileşik faiz ise yüzde 10.48 ile beklentilerin üzerinde oluştu. İki ihalede ROT dahil 3.68 milyar TL’si piyasadan, 1.15 milyar TL’si kamulardan olmak üzere toplamda 4.83 milyar TL borçlandı. Bankacılar yerel seçimin detamamlanmasıyla bugün gerçekleştirilecek ihalelerin de talepli olmasını beklerken Hazine’nin maliyetlerinin bugün de gerileyebileceğini öngörüyorlar.

Siyasi gerilim devam edecek

Goldman Sachs, Başbakan’ın seçim konuşmasının yurtiçi politikada gerilimin devam edeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. AK Parti’ye karşı devam eden yolsuzluk soruşturmalarının ek belirsizlik kaynağı olmaya devam edeceğini kaydeden banka, seçim sonuçlarının Başbakan Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığına adaylık için cesaretlendirebileceğini kaydetti.

Geçen hafta seçimden AK Parti’nin güçleneceğine yönelik yayınladığı raporlar piyasadaki ralli üzerinde etkili olan JP Morgan, dün yayınladığı raporda ise iktidarın zaferinin Türkiye’deki politik belirsizliği sona erdirmeyeceğini savundu. JP Morgan da 'Ülkedeki politik huzursuzluk Başbakan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı belli olana kadar devam eder' dedi.

Siyasi tansiyonun bitmesi için özellikle iş dünyasında erken seçim talepleri dile getirilirken, ING Bank Kıdemli Ekonomisti Dr. Muhammet Mercan, bu ihtimali zayıf olarak değerlendirdi.  Mercan “Muhalefet çok güçlü sonuçlar alsaydı erken seçim baskısı yapabilirdi ama alınan sonuçlar neticesinde böyle bir çaba olmayacak. Erken seçim ihtimali zayıf görülüyor" değrlendirmesinde bulundu.
Rogers: Önlem alınırsa yatırım yaparım
 
Ünlü yatırımcı Jim Rogers, seçim sonrasında Türkiye’ye dair görüşünün değişmediğini ifade etti. Geçmişte Türkiye’ye yatırım yaptığını ancak şu anda yatırımı olmadığını söyleyen Rogers, “Şu anda Türkiye’ye yatırımım yok. Eğer hükümet güçlü önlemler alırsa, Türkiye’ye yeniden yatırım yapma konusunda yeniden heyecanlanabilirim. Şu anda bunun sinyallerini göremiyorum. Faiz oranları normal oranlarına dönmeye başladığında ki yakında başlayacak, ucuz paradan faydalanan ülkelerin sorunları derinleşebilir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir