Piyasalarda Moody's coşkusu

Artan küresel risk iştahı ve Moody's'den kredi notu indirimi gelmemesiyle birlikte piyasalar haftaya hızlı bir yükselişle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Geçen Cuma ABD'den gelen güçlü tarımdışı istihdam verileri sonrası artan küresel risk iştahı ve Moody's'den bir kredi notu indirimi gelmemesiyle birlikte yurtiçi piyasalar önemli bir kazançla haftaya girdi. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 1347 puan artışla 77.413 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 1,77 artış kaydetti. 

Cuma günü 3.02'nin hemen altında işlem gören dolar/TL bu sabah güne 2.9855/2.9870 seviyesinde başladı. 

Cuma günü akşam saatlerinde 3.18 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1485/3.1502, 3.34 civarında olan euro/TL ise 3.3112/3.3133 seviyesinde bulunuyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinden bazılarının üretimi sınırlamak için yeniden görüşmeye başlıyor olabileceği söylentileri üzerine bugün değer kazandı. ABD türü ham petrolün varil fiyatı bu sabah 41.90 dolardan işlem görürken, Brent ham petrolünün varil fiyatı da 44.34 dolar oldu. 

Altın fiyatları Cuma günü ABD'den açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması üzerine doların da değer kazanmasıyla yüzde 2 düşmesinin ardından, bugün bir haftanın en düşük seviyesi yakınlarında seyrine devam etti. Spot altının ons fiyatı 1,335.40 dolardan işlem görürken, erken saatlerde 1,331.36 dolara kadar inerek 29 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.     

Moody's ne dedi?

Moody's tarafından Cuma gecesi yapılan açıklamada, gözden geçirmenin 18 Temmuz'dan itibaren 90 gün içinde tamamlanacağı belirtilerek, "Moody’s darbenin başarısız olmasına rağmen Türkiye’nin (politika üreten kurumlar, iş iklimi, dış şoklara karşı tamponlar ve büyüme görünümünün) karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların darbe girişimi sonrasında artacağını düşünmeye devam etmektedir" denildi.

Kuruluş Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor. Türkiye derecelendirme kuruluşlarından sadece iki tanesinden yatırım yapılabilir düzeyde nota sahip. 

Dış borsalarda son durum

ABD'de Cuma günü açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verilerinin, yatırımcıların güvenini artırmasıyla beraber yüksek getirili varlıklara olan talep artarken, Asya borsaları ve Avustralya doları da bu hareketlenmeyle yükseldi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 yükselerek, geçtiğimiz hafta yükseldiği bir yılın en yüksek seviyesinin hemen altında seyretti. Endeks geçtiğimiz üç haftayı kazançla kapattı.

Diğer yandan Japonya ve Avustralya borsaları da gösterdikleri yükselişlerle Asya Pasifik bölgesindeki artışlara öncülük etti.

ABD'den Cuma günü açıklanan Temmuz ayı tarımdışı istihdam verileri 180 binlik beklentilere rağmen 255 bin olarak gerçekleşti ve Fed'in bu yıl faiz artırabileceği beklentilerini artırdı.

Avrupa borsaları haftaya alış ağırlıklı başladı. 

Açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yatay seyrederek 341,51 puan, Londra'da FTSE-100 endeksi yüzde 0,1 değer kazanarak 6.799,53 puan oldu. 

Frankfurt'ta DAX endeksi yüzde 0,4 yükselerek 10.410,70 puana, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,5 artışla 16.705,21 puana, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 0,2 artarak 4.417,55 puana, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,5 değer kazanarak 8.584,00 puana çıktı. 

Piyasaların gündemi

Almanya'da haziran sanayi üretimi yüzde 0,8'le beklentilere yakın artarken, piyasalar Euro Bölgesi ağustos Sentix yatırımcı güveni ve ABD iş gücü piyasası koşulları endeksini takip edecek. 

Bugün iç piyasada açıklanacak sanayi üretimi verileri, iç siyasi gelişmeler, bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti ile küresel piyasaların takip edilecek. Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yarın Rusya'nın St.Petersburg kentinde bir görüşme yapması bekleniyor.