Piyasalarda operasyon etkisi

TSK'nın Cerablus'a operasyonu sonrası dolar/TL 2.96’dan döndü, borsa sert bir düşüş yaşadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki bozulma ve artan jeopolitik risklere paralel olarak piyasalar önemli kayıplar verdi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'de özellikle Cerablus'taki IŞİD hedeflerinin temizlenmesi amacıyla koalisyon hava kuvvetleri ile başlattığı operasyonunun ardından dolar/TL güne 2.96 seviyesinin üzerinde başladı. 2,9680'i görerek 2 haftanın en yükseğine çıkan dolar, daha sonra düşüşe geçti. Kurda işlemler piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2,9480 TL'den geçiyor. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi ise 1042 puan düşüşle 76.290 puandan güne başladı. BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,83 değer kaybederek sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 75.915,65 puandan girdi.

Gün içerisinde 75.113 puana kadar gevşeyen endeks, kayıplarının bir kısmını telafi etti ve kapanışı 1217 puan (yüzde 1,57) kayıpla 76.116 puandan gerçekleştirdi.  

Emtia fiyatlarına baktığımızda; altının ons fiyatı 1.325,7 dolara gerilerken, gram altın da buna bağlı olarak 125,6 lira ile 17 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Altının ons fiyatı, uluslararası piyasada analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 1.330 dolar desteğinin kırılmasının ardından etkisini artıran satışlarla 27 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesi olan 1.325,7 dolara kadar geriledi.

Saat 17.10 itibarıyla altının ons fiyatı önceki kapanışa göre yüzde 0,8 azalışla 1.326 dolar seviyelerinde dengelenirken, gram altın ise 126 liranın altına inerek 125,6 lira ile 18 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesinden işlem görüyor. Şu dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 206 liradan, Cumhuriyet altın ise 839 liradan satılıyor.

Petrol fiyatları ise ABD'de ham petrol stoklarının artması sonrasında yüzde 1'i aşan bir kayıp yaşıyor. Brent petrolü, piyasaların kapanış saatleri itibariyle yüzde 1,22 düşüşle 48,95 dolarda bulunuyor. ABD'de haftalık ham petrol stokları 2,5 milyon varil arttı.

Uzmanlar ne diyor?

Analistler, yarın yurt dışında yoğun veri trafiğinin, yurt içinde ise Suriye sınır bölgesindeki gelişmelerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 75.100 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

Cuma günü açıklanacak ABD büyüme verisi ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşma öncesinde piyasalardaki dalgalı seyrin devam edebileceğini dile getiren analistler, volatilitenin yarından itibaren daha da artabileceğine dikkati çekiyor.

TSK'nın Cerablus operasyonu

TSK ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin IŞİD'den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Askeri kaynaklar, şu an itibariyle F-16'ların Cerablus ve Keklice bölgesine hava harekatı düzenlendiğini söyledi.

Suriye'de özellikle de Cerablus'taki IŞİD hedeflerinin temizlenmesi amacıyla başlatılan operasyon çerçevesinde birlikler sınırı geçti. 

TSK, dün Suriye'den Gaziantep'in Karkamış ilçesine atılan iki havan mermisine misliyle karşılık vermiş, polis can güvenliği için vatandaşlardan ilçeyi boşaltmalarını istemişti.