Piyasalarda Yunanistan endişesi

Küresel piyasalar, Yunanistan müzakerelerine yönelik endişelerin yeniden artmasıyla satış baskısı altında kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün başta haftalık işsizlik başvuruları olmak üzere ABD'de açıklanacak veriler ile AB Liderler Zirvesi'nden gelen açıklamalar takip edilecek. 

ABD'de dün ilk çeyrek nihai büyüme beklentiler paralelinde yüzde 0,2 daralmaya revize edilirken, aynı döneme ilişkin kişisel tüketim harcamaları ise yüzde 2,1'le beklentilerin üzerinde arttı. Pozitif verilere karşın Yunanistan ile kreditörler arasında henüz bir anlaşmaya varılamaması ülkeye yönelik tedirginliklerin yeniden belirmesine yol açarken, bu durum pay piyasalarında satış baskısı yarattı. 

Gelişmeler sonrası dün dolar endeksi 94,9-95,5 bandında hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,37'ye geriledi. Dow Jones Endeksi yüzde 0,9 gerilerken, Standard & Poor's 500 ile Nasdaq Teknoloji endeksleri yüzde 0,7 değer kaybetti. 

Analistler, Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin pay piyasaları üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceği öngörüsünde bulunarak, ABD'de mayıs ayına ilişkin kişisel gelir ve harcamalar verisi ile haftalık işsizlik maaşı başvurularının takip edileceğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında da Yunanistan konusu gündemin üst sıralarındaki yerini korurken, taraflar arasında henüz ilerleme kaydedilememesiyle avro/dolar paritesi 3 günlük düşüşün ardından dün 1,12 seviyelerine yükseldi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,6, Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,2 gerilerken, Yunanistan'da ASE endeksi iki günlük hızlı yükselişin ardından dün yüzde 1,8 değer kaybetti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise Avro Bölgesi'nin dışında olmasının sağladığı avantajla pozitif ayrıştı ve yüzde 0,2 yükseldi. 

Analistler, Yunanistan belirsizliği nedeniyle yatırımcıların risk algısının azaldığını, anlaşma sağlanamaması durumunda pay piyasalarında düşüşün devam edebileceğini belirterek, bugün AB Liderler Zirvesi'nden gelecek açıklamaların önemine işaret ediyor. 

Asya borsaları ve dolar, yatırımcıların Yunanistan'ın devam eden son dakika çabalarıyla beraber bugün gerçekleşecek olan Avrupa Birliği (AB) toplantısı öncesinde beklemede durmasıyla geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi çok hafif düşüş yaşamasına rağmen bir önceki seansın kapanışına yakın bir seyir izledi.

Japon Nikkei endeksi ise yüzde 0.3 düşerken, Yunanistan'a çözüm bulunacağı umudu, endeksi bir önceki seansta 1996'dan bu yana görülmeyen seviyelere çıkarmıştı.