Piyasaları kritik hafta bekliyor

Merkez Bankası faiz toplantısı, Fed toplantısı ve Başkan Yellen’in konuşması, Fitch’in Türkiye not değerlendirmesi piyasaların seyrinde etkili olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Önümüzdeki haftanın en önemli başlıklarından biri Merkez Bankası’nın faiz toplantısı. Faiz oranlarında bir değişiklik beklenmezken, PPK’dan gelecek açıklamaların kurun seyri açısından önemli olacağı düşünülüyor. 

ALB Forex Araştırma Uzmanı Eda Önder’in hazırladığı rapora göre; hafta boyunca seyri zayıflayan Borsa İstanbul’da bu hafta Türk Lirası üzerindeki baskıların seyri merak konusu olacak. 

Geçtiğimiz hafta rekor üzerine rekor tazeleyen USDTRY paritesinin 2,60 seviyesinin üzerinde ısrarla yer edinmesi 2,66 ve üzerine doğru hareketini kuvvetlendirebileceğinden söz konusu seviyeler dikkatle takip edilmeli.
Raporda; yurt içinde ve yurt dışında yoğun gündem nedeniyle piyasalarda volatilitenin yükseleceği bir hafta yaşanacağı vurgulanıyor.

‘Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu'nda şu değerlendirmelere yer verildi:
Geçtiğimiz hafta yükselen tansiyonun sebebi ve kısmen fiyatlamaların içine giren gündemin haftası geldi çattı. Yurt içinde TCMB faiz oranı kararı öne çıkıyor. Hafta içerisinde Merkez’in müdahaleleri ile birlikte faiz indirimine ilişkin beklentiler törpülenip, Merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişim yapması beklenmiyor. Merkez’den gelecek açıklamalar kurda önemli hareketlere neden olacağından dikkatle izlenmeli. 

Gözler 18 Mart’ta Fed’de olacak

Yönümüzü yurt dışına çevirdiğimizde ise, 18 Mart  FED toplantısı karşımıza çıkıyor. FED’in 18 Mart toplantısı ve FED Başkanı Janet Yellen’in konuşması önemli. FED’in tutanaklardan “sabırlı” ifadesini kaldırması durumunda gelişmekte olan ülke para birimlerinde gerginlik artabileceği için piyasalarda da sert hareketlenmeler görebiliriz. Özellikle kurun seyri Borsa İstanbul üzerinde de etkili olacağından; USDTRY paritesinde 2,6470 seviyesi üzerinde göreceğimiz hareketler kurda sırasıyla 2,66 ve 2,70 seviyelerine doğru hareketini kuvvetlendirebilir. 

Fitch’in değerlendirmesi gelecek

Kurda anlamlı gevşemeler ve Türk Lirası’nın rahat bir nefes alması için 2,60 aşağısında hareketler görmemiz gerekiyor. Ayrıca hafta içerisinde 20 Mart Cuma günü Fitch’in Türkiye not değerlendirmesi de gündemimizde olacak. 

Söz konusu gelişmelerle ile birlikte geçtiğimiz hafta seyri zayıflayan endekste, bu hafta USDTRY paritesinin 2,64 seviyesi üzerinde tutunması ve yeni rekor arayışları ile 2,66 ve 2,70 seviyelerini gündeme getirebileceğinden Borsa İstanbul’da satış baskısının derinleşmesine yol açabilir. 

Bu açıdan kurlardaki hareketin izlenmesi önem arz ediyor. Hafta içerisinde satış baskısının derinleştiği endeksin bu hafta 76.000 seviyesi üzerinde tutunması önemli. Zira endeksin  76.000  desteğini aşağı yönlü kırması durumunda  satış baskısının devamı ile karşılaşılabilir. Bu kapsamda 75.000 ve 73.500 seviyeleri destek seviyeleri olarak izlenebilir. Endekste anlamlı yükseliş denemelerinin görülmesi durumunda 77.500 ve 79.500 seviyeleri direnç seviyeleri olarak izlenebilir.