Piyasaların gözü Yellen'da

Piyasalar bugün özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasını izleyecek. Dolar/TL 2.13 seviyesinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gelişmekte olan piyasa para birimlerine paralel dün yönünü yukarı çeviren dolar/TL güne dünkü kapanışın hafif üzerinde başlarken, piyasalar ABD verileri ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasını izleyecek.

Yellen'ın IMF tarafından düzenlenen bir toplantıda saat 17:00'de konuşması bekleniyor. Bugün ayrıca saat 15:15'te ABD ADP özel istihdam verisi, saat 17:00'de ise fabrika siparişleri verisi açıklanacak.

Yurtiçi gündeme bakıldığında ise AK Parti  dün cumhurbaşkanı adayı olarak beklendiği gibi Başbakan Tayyip Erdoğan'ı açıklarken, piyasa bundan sonra Erdoğan'ın köşke çıkması halinde orta/uzun vadede AK Parti  genel başkanlığına kimin geleceğine ve ardından yeni başbakanın genel seçimlerdeki performansı ile tek parti hükümetinin devam edip etmeyeceğine odaklanacak.

Son birkaç gündür TL'nin diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerinden pozitif ayrıştığını söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bunda hem petrol fiyatlarındaki düşüş hem de Türkiye'ye dönük iştahın tekrar artması etkiliydi. Dün ise TL'nin diğer gelişmekte olan para birimlerine paralel değer kaybettiğini gördük. Öte yandan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı sonrası başbakanın kim olacağı hâlâ belirsiz. Olumlu ayrışan TL'nin diğerlerine paralel hareket etmeye başlamasında bunun da etkili olduğunu düşünüyorum. Bugün dış piyasalar ve fon akışının seyri izlenir. Yukarı hareketin devam etmesini bekleyebiliriz" dedi.

Piyasada ayrıca ABD'de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) açıklamaları bekleniyor.

Dün saat 1838'de 2.1290/2.1295 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 09:01'de 2.1306/2.1310 seviyesinden işlem görüyor.

Dün aynı saatte 2.5206 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 2.5217 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında ise dün Kasım 2013'ten beri en düşük seviye olan yüzde 8.16'yı yeniden test eden 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta son işlemde yüzde 8.19, valörde ise yüzde 8.23 seviyesindeydi. Öte yandan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son işlemde yüzde 8.81, valörde yüzde 8.86 seviyesindeydi.