Portföy yönetim tebliği RG'de yayımlandı
Portföy yönetim şirketlerine asgari 2 milyon TL başlangıç sermayesi şartı getiren tebliğ yayımlandı.
İSTANBUL - Portföy yönetim şirketlerine kuruluş için asgari 2 milyon lira başlangıç sermayesi şartı getiren ve yönetilen portföy büyüklüğüne göre kademeli olarak
sermaye şartını yükselten Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tebliğe göre, portföy yönetim şirketlerinin kuruluş izni başvurusunda bulunabilmesi için başlangıç sermayesinin en az 2 milyon TL olması gerekiyor. Bu hüküm bugünden itibaren yürürlüğe girerken, başlangıç sermaye şartı dışındaki tüm maddeleri 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.
SPK'nın ilk olarak görüşe açtığı tebliğde asgari özsermaye şartı 10 milyon lira olarak öngörülürken, sektör yetkilileri bu miktarı yüksek bularak şartta yumuşama beklediklerini dile getirmişlerdi.
Şirketlerin yönetilen portföye göre sermaye yeterililiğine ilişkin yükümlülükleri de kademeli olarak yeniden düzenlendi. Buna göre yönetilen portföy büyüklüğü; 100 milyon TL'ye kadar olan şirketin özsermayesinin asgari 2 milyon TL, 100 milyon'dan 500 milyon TL'ye kadar olan şirketin özsermayesinin asgari 3 milyon TL olması zorunlu tutuldu.
Yönettikleri portföy büyüklüğü 500 milyon'dan 5 milyar TL'ye kadar olan şirketlerin özsermayesinin asgari 5 milyon TL, 5 milyar TL'yi aşan şirketin özsermayesinin asgari 10 milyon TL olması zorunlu tutuldu.
Yönetilen portföy büyüklüğünün 10 milyar TL'yi aşması halinde, aşan tutarın yüzde 0.02'si kadar ilave özsermayeye sahip olunması gerekiyor. Şirketin özsermaye tutarının 20 milyon TL'yi aşması halinde ilave özsermaye şartı aranmayacak.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyette olan şirketler tebliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren bir yıl içinde esas sözleşmeleri ile yapı ve organizasyonlarını bu tebliğ ve
ilgili diğer düzenlemelere uygun hale getirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde, şirketler ana faaliyet konularını ve ticaret unvanlarında yer alan portföy yönetim şirketi ifadesini
değiştirmek üzere Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvurmak zorunda olacaklar.
Kuruluş izni için ayrıca; bu şirketlerin kayıtlı sermaye sistemine tabi anonim ortaklık şeklinde kurulması, paylarının tamamının nama yazılı olması ve nakit karşılığı çıkarılması da aranan şartlar arasında yer alıyor.