Putin'den Rus ordusuna Suriye'den çekilme talimatı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye ziyareti öncesi Suriye'de Devlet Başkanı Esad ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Lazkiye'deki Hmeymin üssünü ziyaret eden Putin, ülkedeki Rus askerlerinin büyük bölümünün çekilmesi talimatı verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ziyareti öncesi Suriye'ye gitti.

Suriye'nin Lazkiye kentinde bulunan Rus askeri üssü Hmeymim'i ilk defa ziyaret eden Putin, burada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü. Görüşmeye Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katıldı.

Putin burada yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na Rus güçlerinin kalıcı üslerine çekilmeye başlaması talimatı verdim" dedi.

"Rusya'nın Suriye'de 2 daimi konuşlanma noktası olacak"

Putin, Rus güçlerinin Suriye'de, biri Hmeymim biri de Tartus'ta olmak üzere 2 daimi konuşlanma noktası olacağını, yani buralardan tamamen geri çekilmeyeceklerini söyledi.

Rus Ria haber ajansına göre, Suriye'de kalacak ve ülkelerine dönecek Rus askerlerinin sayısı konusunda ise bir açıklama yapılmadı. 

"İran ve Türkiye ile Suriye'ye barışın dönmesini sağlamayı umuyoruz"

Rus askerlerin evlerine zaferle döneceğini söyleyen Putin, "Rus ve Suriye orduları, uluslararası terörizmin en büyük kapasiteye sahip örgütlerinden birini sadece iki yılda imha etti. Teröristler Suriye'de kafalarını kaldırırsa Rusya güçlü saldırılarla onları vuracak" diye konuştu.

Putin, Esad'la yaptığı görüşmede de, İran ve Türkiye ile beraber Suriye'ye barışın geri dönmesini ve siyasal sürecin işlemeye başlamasını sağlamayı umduğunu belirtti.

“Çekilme süreci muhtemelen birkaç hafta sürecek"

Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov da, Moskova’da yaptığı açıklamada, Rus birliklerin Suriye’den hızla çıkacağına işaret ederek, “Çekilme sürecinin muhtemelen birkaç hafta sürmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Suriye ordusuna 2015'ten bu yana destek veren Rusya, ülkedeki hava operasyonlarını Hmeymim üssünden yönetiyor. 

Putin, Suriye ziyaretinin ardından bugün önce Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile bir araya gelecek. Rus lider, akşam saatlerinde de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek. 

Rusya: Suriye, DEAŞ'tan tamamen temizlendiRusya: Suriye, DEAŞ'tan tamamen temizlendi