"Kırılganlık Avrupa'yı tetikleyecek"
Erste Group Başekonomisti Özlem Derici: ''İspanya'daki kırılganlığın yayılma şüphesi riski tetikleyen bir durum. İspanya'daki kırılganlık Avrupa genelini tetikleyici bir unsur olacaktır''
İSTANBUL - İspanya'da 10 yıllık tahvil faizleri tarihi zirvesi olan yüzde 7,5650 seviyesine, İtalya'da ise yüzde 6,4260'a yükseldi. İspanya'da cuma günü Valencia yerel yönetiminin merkezi yönetimden mali yardım istemesinin ardından yükselişi hızlanan İspanya ve İtalya faizleri, bugün de satıcılı seyrine devam ediyor.
İspanya 10 yıllık tahvil faizleri cuma gününü yüzde 7,27 seviyelerinden kapattıktan sonra bugün güne yüzde 7,36 seviyelerinden başladı ve en yüksek yüzde 7,5650'yi gördü. İtalya'da ise 10 yıllık tahvil faizleri güne yüzde 6,22 seviyelerinden başladıktan sonra sert bir şekilde yükselerek 6,4260'ı gördü ve 6,35 seviyelerinde dengelendi.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Erste Group Başekonomisti Özlem Derici, İspanya bankacılık sektöründe bir kırılganlığın olduğunu belirterek, söz konusu kırılganlığın reel sektöre de yansıdığını ancak İspanya bankacılık sektörünün borçlarını ödeyememe noktasından şu anda uzakta olduğunu söyledi.
İspanya'nın yüzde 130-140 seviyesinde olan borçlarını aşağıya çekmek için faiz dışı fazla vermesi gerektiğini ifade eden Derici, ''Faiz dışı fazlayı verebilmek için de yeni borçlanma seviyesinin, maliyetin düşmesi lazım. O maliyet de zaten yüzde 7 seviyesinde. Yüzde 7'nin üzerindeki oranlar ise faiz dışı fazladan yiyecek tutarlar. Faiz bu yüzden önemli'' dedi.
Bankacılığın yeniden sermayelendirilmesi konusunun da çok önemli olduğunu vurgulayan Derici,''Bankacılıktaki kırılganlık devam ettiği müddetçe Avrupa fonları güven sorunu nedeniyle İspanya bono ve para piyasalarına girmeyecek'' şeklinde konuştu.
Bankacılık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve hatta Avrupa çapında bir bankacılık birleşmesi adımlarının atılmasının İspanya ve dolayısıyla İtalya'yı destekleyecek gelişmeler olduğunu anlatan Derici, ''O taraf biraz ağır gidiyor. Önümüzdeki dönemde bankacılık sektöründeki kırılganlıklar nedeniyle İspanya ve İtalya piyasalarındaki satışların devam edeceğini söyleyebilirim'' dedi.
Derici, İspanya ve İtalya'nın borçluluk anlamında birbirine bağlı olduklarını, ancak asıl önemli olanın piyasadaki güven olduğuna işaret ederek şunları söyledi: ''İspanya'daki kırılganlığın yayılma şüphesi, riski tetikleyen bir durum. İtalya, dünyanın üçüncü büyük bono piyasasına sahip. Dolayısıyla İspanya'daki kırılganlık Avrupa genelini tetikleyici bir unsur olacaktır. İspanya'daki bir çöküş, teknik olarak birbirine bağlantıları nedeniyle İtalya'yı da çökertir diye bir durum yok. İspanya'nın çöküşe doğru gitmesi, piyasalara olan güvenin kaybolmasına neden olacağı için bono piyasasının sağlıklı çalışmasını engelleyecek bir durum olacaktır.''
Euro'dan ayrılma konusunun şimdilik sadece Yunanistan ile ilgili bir durum olduğunu belirten Derici, İspanya ve İtalya'da iflasın söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.