"TL'de kırılganlık sürecek"

Analistler TL'nin dolar karşısında inişli çıkışlı bir seyir izleyeceğini ve TL'nin kırılganlıklarını koruduğunu öngürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Commerzbank Döviz Analisti Thu Lan Nguyen, 2014'te Türk Lirası'nın dolar karşısında dalgalı bir seyir izleyeceğini kaydetti.

Nguyen, kurun mart ayında 2,22 seviyelerinde haziran ayında ise 2,18'e gerileyeceği tahmininde bulundu. Eylül ayında 2,19, Aralık ayında 2,27, Mart 2015'te ise 2,30 seviyelerinin görüleceğini ifade eden Nguyen, Merkez Bankası'nın büyümeye yönelik risklere karşın faiz oranlarını enflasyon düşene kadar yüksek tutması gerektiğini söyledi.

Yatırımcı güveninin ancak bu şekilde kazanılabileceğini dile getiren Nguyen, öncü göstergelerin ve Avrupa'dan gelen siparişlerin Türkiye için olumlu olduğunu, zayıf TL'nin Türkiye'nin dış ticaretini canlandıracağını kaydetti.

Faiz oranlarının 2014 yılında yüksek olacağını, politika faizinin 2014'te yüzde 10, 2015 yılında ise yüzde 8 seviyesinde olacağı öngörüsünde bulunan Nguyen, 2014'te yüzde 3, 2015'te ise yüzde 4,1 oranında büyüyecek Türkiye'de, enflasyonun ise 2014'te yüzde 8,1, 2015'te ise yüzde 7,2'ye düşeceğini anlattı.

ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen Van Dijkhuizen ise TL dolar kurunun yılın 3. çeyreğinden sonra gerileyeceğini, 2015 yılında da 2,15 seviyesinde olacağını ifade etti.

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch de ocak ayındaki faiz artışından sonra TL'nin dolar karşısında güçlendiğini ancak ilerde TL'de kırılganlıkların devam edebileceğini, seçimler, cari açık ve küresel gelişmeler karşısındaki hassasiyetin Türk Lirası'ndaki istikrarı bozabileceğini, TL'nin daha çok değer kaybedebileceğini belirtti.