"Ücret ve komisyon devam edecek"

TBB Başkanı Aydın, bankaların verdikleri hizmet karşılığında aldıkları ücret komisyonları da hak ettiklerini ve alınması taraftarı olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründe kar artışından ziyade esas özkaynak karlılığının izlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, bankaların verdikleri hizmet karşılığında aldıkları ücret komisyonları da hak ettiklerini ve alınması taraftarı olduklarını söyledi. Kasım sonu kar artışının hacimsel bir artış olduğunu belirten Aydın, özkaynak karlılığı anlamında ise yatay, hatta aşağı dönük seyir olduğunu kaydederek, pasifteki maliyetlerin azalması nedeniyle sene başında yüzde 12- 13olan kar artışı beklentisinin yerine yüzde 15'in yakalandığını belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun son açıkladığı Ekim dönemi verilerine göre, sektörün net karı yüzde 17.5 artışla 19.44 milyar lira olurken, sektörün aktif toplamı da 1.33 trilyon lira seviyesinde bulunuyor. Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) düzenlediği toplantıda konuşan Aydın,"Şunun altını çizmek istiyoruz, kar artışı yüzde 15. Kar başka bir şey, karlılık başka bir şey. Bizim özkaynak karlılığımızın seyrinin izlenmesi lazım. Özkaynak karlılığı nereden nereye geliyor, ona bakmak lazım. Hangi sermaye ile hangi özkaynakla oraya gelmişiz, böyle sorgulanması lazım. Biz hak etmediğimiz bir şeyin hiç kimse tarafından alınmamasını istiyoruz. Ama hak edilmiş bir ücretin ve bir şey alınacaksa onun da bir bedeli varsa o bedelin ödenerek alınmasından yanayız." Bankacılık sektöründe, bankaların 31 farklı kalemde aldıkları ücret ve komisyonların alınmaması yönünde tartışmalar sürerken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı geçen hafta, Tüketici Kanun Tasarı taslağında bu kalemlerin hepsinin kaldırılmasının söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Bankaların karlılığını sağlayan iki gelirin faiz ile ücret ve komisyon geliri olduğunu belirten Aydın, müşterinin hangi hizmeti, hangi fiyattan ve kimden aldığını bilmek koşuluyla bunun önünün açık olması gerektiğini ifade etti.

Rekabet Kurulu'nun bankalara yönelik soruşturmasıyla ilgili olarak da Aydın, konuyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, "Rekabet Kurulu'nun yaptığı bir inceleme var, biz de savunmalarımızı yapıyoruz. Burada bankacılık sektörünün faaliyetlerini aksatacak bir sonuç çıkacağını asla düşünmüyoruz" dedi.

Kredi ve mevduat başta olmak üzere bazı faiz ve ücretleri birlikte belirledikleri gerekçesiyle Rekabet Kurumu'nun 12 banka hakkında başlattığı soruşturma sürüyor.

Aydın, kredi büyümesinin bu sene yüzde 17-18'lere gidebileceğini, gelecek sene de bu senenin biraz daha üzerinde olacağını ifade etti.

Aydın, bankacılık sektöründe sorunlu kredi rasyosunun yüzde 3'e geldiğini, bunun sürdürülebilir olduğunu ve bankacılık sektörünü tehdit edecek bir boyutta olmadığını da sözlerin ekledi.

Bankacılık sektörü kredileri, 30 Kasım itibarıyla 788.5 milyar liraya ulaştı. Sektörünün Ekim sonu itibariyle brüt takipteki alacakları 23.4 milyar lira, aynı dönemde kredileri de 765.2 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

Bağımsız üye atamalarında 30 Haziran'a kadar ek süre

Bankalara atanacak bağımsız üyelerle ilgili olarak da Aydın, şunları söyledi:
"30 Haziran'a kadar ek süre aldık. Zaten biz Mart ile Mayıs arasında rutin genel kurullarımızı yapıyoruz. Söz konusu düzenleme kuruluşunun da gerektirdiği hususları o arada yerine getirmiş olacağız. Ocak'ta olsaydı iki defa genel kurul yapmamız gerekiyordu. Şimdi ona gerek kalmadı."

SPK'nın kısa süre içinde gerek bankalar, gerekse şirketler için kurumsal yönetim ilkelerine uyum konusunda adım atması bekleniyor. Bankaların da kurumsal yönetime uyum kapsamında bağımsız yönetim kurulu üyelerini 1 Ocak 2013'tenitibaren atamış olması gerekiyordu.

Reel faiz yıl sonunda %2-2.5'e çıkabilir

Toplantıya katılan TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin de sektörle ilgili olarak kredi büyümesinin yıl sonuna doğru yüzde 17-18 düzeyinde olabileceğini, tahsili gecikmiş alacakların da Kasım ayında yüzde 3 olduğunu ifade etti.
Keskin "Kredi büyümesinin 2013'te yüzde 14-16 olmasını bekliyoruz. Sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 16.5 olması için karın en az yüzde 14 artması gerekiyor. Bu durumda 2013'te özkaynak karlılığı yüzde 12-13 düzeyinde olacaktır" dedi.

Keskin, şu anda yüzde 8-8.5 faiz oranları ve yüzde 6 olan enflasyon beklentisinin arasındaki farkı dikkate aldıklarında da yıl sonunda reel faizin yüzde 2-2.5'e çıkmasını beklediklerini ifade etti.