Rekor direnci ivme kaybettirdi

İMKB tarihinin rekor seviyelerine yaklaşmasının ardından karşılaştığı dirençle ivme kaybetmeye devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, günü dünkü kapanışa göre 1.616,2 puanlık düşüşle 83.243,81 puandan tamamladı. İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1,9 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 2,44 milyar lira oldu. Sert ve marjlı hareketlerin görüldüğü banka hisseleri ortalama yüzde 2,3 oranında değer kaybederken, holding endeksi ise yüzde 2,05 oranında geriledi.

İMKB bu hafta tarihinin rekor seviyelerine yaklaşmasının ardından dirençle karşılaşıp ivme kaybetmeye devam ediyor.

TCMB'den faiz indirimi beklentileriyle kısa vadede faizler düşüşte

Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine gidebileceği beklentisiyle gösterge faiz başta olmak üzere kısa vadeli faizlerde yön aşağı.  Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 6.40, valörlüde yüzde 6.30olan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün işlem bazında yüzde 6.10'a kadar gerilerken, spot kapanış yüzde 6.21, valörlü kapanış yüzde 6.17 seviyesindeydi.

TCMB'den faiz indirimi beklentisi Mardin'de dün Başkan Erdem Başçı’nın yaptığı açıklamalar ile başladı. Başçı, kur konusunda kayıtsız kalmayıp aşırı dalgalanmayı yumuşatmayı tercih etmeye devam ettiklerini, reel efektif kur endeksinin yeniden 120'nin üzerine çıkması halinde TCMB'nin de yeniden ölçülü bir politika faiz indirimini araç olarak kullanabileceğini söyledi.

TCMB'nin bu söyleminin ardından faiz sert gerilerken dolar/TL yükselişe geçti. Bugün açıklanan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksinin Mart ayında TCMB’nin müdahale edebileceğini söylediği 120 seviyesine oldukça yaklaşmasına rağmen bu seviyeyi geçememesi faizdeki düşüşü bir miktar yavaşlattı.

TCMB tarafından açıklanan endeks Mart ayında 119.95 değerini alırken Şubat ayında 119.69 olarak açıklanan değer 119.75 olarak revize edildi.
Dolar/TL ayrıca bugün dalgalı bir seyir izleyen Euro/dolar paritesindeki hareketleri de yansıttı.
Euro, ECB Başkanı Mario Draghi'nin Euro bölgesi ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü risklerin sürdüğünü açıklamasının ardından merkez bankasının faiz indirebileceği beklentileriyle dolar karşısında Kasım ortasından bu yana en düşük seviye olan 1.2745'i gördü ancak bu seviyede kalıcı olmadı ve yeniden1.28'in üzerine çıktı.