RK 'gerekçe'yi açıkladı, bankalar itiraz edecek

RK, bankalar soruşturmasında verdiği cezaların gerekçeli kararını açıkladı, bazı bankaların karara itiraz etmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulu'nun (RK), 12 banka hakkında mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerinde faiz oranı, ücret ve komisyonların birlikte belirlenmesi konusunda anlaşma veya uyumlu eylem içerisinde bulundukları tespitiyle verdiği cezaların gerekçeli kararını açıkladı; bazı bankaların karara itiraz etmesi bekleniyor.

RK, 2007-2011 dönemini kapsayan soruşturma ile ilgili 8 Mart'ta verdiği kararda; 12 bankaya toplam 1.12 milyar lira ceza vermiş; ancak soruşturma raporundaki kartel iddialarını kabul etmemişti.

Soruşturmada en yüksek ceza 213.4 milyon lira Garanti Bankası'na verilirken, Akbank 172.2 milyon lira, Yapı Kredi 149.96 milyon lira, Ziraat Bankası 148.2 milyon lira, İş Bankası 146.66 milyon lira, Halkbank 89.7 milyon lira, Finansbank  54.02 milyon lira, Vakıfbank 82.17 milyon lira, Denizbank 23.06 milyon lira, HSBC 14.87 milyon lira, INGBank 12.07 milyon lira, TEB ise 10.67 milyon lira ceza aldı.

Rekabet Kurulu'nun verdiği kararlara karşı Ankara İdare Mahkemelerine iptal davası açma imkanı bulunuyor; bazı bankların itiraz ve iptal haklarını kullanması bekleniyor.

RK Başkanı'nın karşı oyu

Kurumun internet sitesinde yer alan 168 sayfalık karar, RK'nın soruşturmaya dayanak oluşturduğu yerinde inceleme sonuçları, e-posta yazışmaları, gizli müşterilerden elde edilen delillerin yanı sıra sonuç, karşı oy ve farklı oy gerekçelerini de kapsıyor.

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı'nın karşı oy verdiğinin görüldüğü kararda, Kaldırımcı'nın şu görüşü yer alıyor:

"Bu kategoride tanımlanan bankalar arasında ilgili piyasalardaki ağırlığı ve belirleyici gücü açısından Türkiye İş Bankası'nın yer almaması gerektiği ve ayrıca ilgili piyasanın ve teşebbüslerin özellikleri göz önüne alındığında bu gruptaki diğer bankaların rekabeti ihlal etmedikleri düşüncesindeyim.

"Kamu bankalarına, elde edilen bilgi ve bulgular ile ihlalin mahiyeti dikkate alınarak diğer ihlaller kategorisinde en fazla yüzde 0.5 ve diğerlerine de en fazla yüzde 1 idari para cezası uygulanması; yüzde 0.6 ve yüzde 0.3 oranında ceza verilen bankalara ise ilgili piyasa özellikleri ve teşebbüslerin piyasadaki konumları nedeniyle hiç ceza verilmemesinin uygun olacağı kanaatini taşıyorum."