Roubini: MB'nin bir karar alması gerekiyor

Kriz kahini Roubini, "Bir yandan enflasyonu düşürmek, bir yandan ekonomik büyümeyi güçlendirmek, para politikası açısından çok da kolay değil" değerlendirmesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Kriz kahini olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini, enflasyonun Merkez Bankası'nın koyduğu hedeften yüksek olduğuna işaret ederek, Merkez Bankası’nın bir karar alınması gerektiğini söyledi.

Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) tarafından düzenlenen konferansta konuşan Roubini, Türkiye'nin bugünkü durumunun on yıl önceki durumuyla karşılaştırıldığında oldukça iyi olduğunu belirtti.

2001'de çok ciddi bir ekonomik, mali ve bankacılık krizi yaşandığını hatırlatan Roubini, ''Fakat bugün Türkiye'nin çok daha güçlü bir ekonomi olduğunu görüyoruz. O zamanlarda IMF'den para istendi ve ülkede bir borç krizi yaşandı. Bugün ise ülke kamu borcunun GSYH'ya oranı daha düşük. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri çok daha yüksek. Bankacılık sektörü çok daha iyi regüle ediliyor. Sanayi tabanı çok daha çeşitli ve çok daha sofistike şirketleriniz var. Sadece Türkiye ile iş yapmıyorlar, bölgesel ve hatta uluslararası bir güç haline geliyorlar'' diye konuştu.

Türkiye'nin olumlu yönleri, olumsuz yönlerinden daha ağır basıyor

Roubini, Türkiye'nin kredi notunun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseltilmesine de değinerek, şunları ifade etti:

''Türkiye'nin hem olumlu yanları hem de riskleri var. Bana soracak olursanız Türkiye'nin olumlu yönleri olumsuz yönlerinden daha ağır basıyor. Bu nedenle Fitch, Türkiye'nin notunu çok uzun zaman sonra yatırım yapılabilir seviyeye yükseltme kararını verdi.

Önümüzdeki aylarda Moody's ve S&P de büyük ihtimalle kararlarını verecekler. Fitch'in notu yükseltmesi iyi haber. Daha fazla yatırımcı Türkiye'ye para aktaracak demektir. Türkiye'nin yolu bence doğru istikamet. Ama hem ekonomik hem de diğer alanlardaki reformların devam etmesi lazım ki ülke daha güçlü olsun. Türkiye doğru yönde giden ülkelere bir örnek.''

Enflasyon hala çok yüksek

Roubini, Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönem için uygulayabileceği para politikalarına ilişkin olarak şöyle konuştu:

''Türk Lirası uzun süre boyunca çok güçlüydü. 'Belki de o yüzden cari açık yükseldi' diyoruz. Ancak liranın bir parça değer kaybetmeye başladığını gördük. Enflasyon oranı hala çok yüksek. Merkez Bankası'nın koyduğu hedeften yüksek. Bu nedenle Merkez Bankası tarafından bir karar alınması gerekiyor. Büyüme diyorsanız, o zaman faiz oranlarını düşürmeniz lazım ki ekonomik büyümeyi canlandırabilesiniz. Ama enflasyon ve cari açık sizi rahatsız ediyorsa ve bunun üzerine faizleri düşürürseniz, kredi patlaması olabilir, aşırı derecede tüketim harcaması olabilir, daha fazla ticaret açığı ve enflasyon doğabilir.

Bu nedenle bir yandan enflasyonu düşürmek, bir yandan ekonomik büyümeyi güçlendirmek, para politikası açısından çok da kolay değil. Bunlar makroekonomik zorluklar. Türkiye'nin kırılganlıklarından biri de şu; net olarak petrol ve enerji ithalatçısı. Petrol fiyatlarındaki artış büyüme, enflasyon ve ticari dengeler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip.''

Mali istikrarın ve bütçenin korunması lazım

Türkiye'deki bütçe açığının nispeten düşük olduğunu belirten Roubini, ''GSYH'nın yüzde 3'ü civarında ve böyle bir açık sürdürülebilir bir açık. Önümüzdeki bir-iki yıl içerisinde öncelikle yerel seçimler, sonrasındaysa genel seçimler yaşanacak. Benim uyarım şu; bütçeyi siyasi amaçlarla, oy kullanmak amacıyla kullanmamak lazım. Mali istikrarın ve bütçenin korunması lazım. Mali sağlamlığın korunması gerekli ki Türkiye yatırım düzeyini koruyabilsin'' dedi.