“Rusya’dan çık, Türkiye’ye gir” çağrısı

Bloomberg Küresel Yatırımcı Anketi'nde, son dönemde bazı çalkantılar yaşayan ülkeler arasında en “yatırım yapılabilir” ülkenin hangisi olduğu sorusunda yüzde 37’lik oranla Türkiye ön plana çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI 

DIŞ HABERLER - Bloomberg Piyasalar Küresel Yatırım Anketi’nin son sonuçlarında verilen mesaj; profesyonel finansçıların küresel ekonomi hakkında yılın başlarındaki kadar coşkulu olmadığı fakat iyimser olduğu yönünde. Anket ayrıca Ukrayna’daki huzursuzluktan Avrupa’daki defl asyon tehdidine kadar birçok endişeyi ortaya koyuyor. Ocak ayında yatırımcıların yüzde 59’u dünya ekonomisinin iyileştiğini düşünmüş ve bu oran 2009 yılındaki resesyondan beri en yüksek iyimser yatırımcı oranı olmuştu. Öte yandan anket sonuçlarına göre küresel yatırımcıların yüzde 74’ü Euro Bölgesi’nde defl asyon riski görüyor. 

Türkiye en iyi seçenek 

Son dönemde bazı çalkantılar yaşayan ülkeler arasında en “yatırım yapılabilir” ülkenin hangisi olduğu sorusunda ise yüzde 37’lik bir oranla Türkiye ön plana çıkıyor. Arjantin, İran, Ukrayna, Venezuella ve Mısır’ın yer aldığı soruda Arjantin yüzde 13, İran yüzde 8, Ukrayna ve Venezuella yüzde 5, Mısır ise yüzde 4’lük bir oranla yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Yatırımcıların yüzde 28’i ise bu seçeneklerden hangisini seçeceği konusunda kararsız kaldı. Son dönemde Ukrayna’daki karışıklıklar ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasıyla yükselen Batı-Rusya geriliminin ardından, Küresel Yatırımcı Anketi’ne katılan yatırımcıların yüzde 45’i Rusya pozisyonları için ‘sat’ uyarısı verirken, yüzde 35’i ‘tut’ önerisi yapıyor. Anketin bu bölümünde yatırımcıların Rusya’dan çıkıp Türkiye’ye girmeleri gerektiği salık veriliyor. 

‘Tedirgin değil şüpheciler’ 

Chicago’da bulunan BMO Private Bank şef yatırım yöneticisi Jack Ablin, Bloomberg’e konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada “Yatırımcıların tedirgin olduğunu söylemiyorum, fakat şüpheciler” diye konuştu. Bloomberg Profesyonel üyesi olan tüm yatırımcılara 2009 yılından bu yana her çeyrek dönemde gerçekleştirilen anketin -/+ 4 yanılma payı olduğu belirtiliyor. Öte yandan anket geçtiğimiz dönemlerde ekonomi ve piyasaların izleyeceği yola yönelik başarılı tahminlerde bulundu. 2011 başlarında “BRIC” ülkeleri olarak tanımlanan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’e uzak dururlarken, bu ülkelerde hisseler gerilemeye başlamıştı. 2013 yılının başında ise hisselere yönelik boğa yaklaşımı görülürken, MSCI Dünya Endeksi yılı yüzde 24 artışla tamamlamıştı. 

ABD ekonomisine güven arttı

Ankete katılan yatırımcılara önümüzdeki 12 ay süresince en iyi yatırım fırsatları sunan bir ya da iki pazar sorulduğunda ABD ekonomisine olan güven yüzde 44’lük bir aslan payıyla ilk sırada yer aldı. Öte yandan yatırımcıların yüzde 72’si ABD’de faizlerin 2015’te yükseltileceğini düşünüyor. Avrupa Birliği’ndeki deflasyon endişelerine rağmen bölge yüzde 32’lik bir yatırımcı grubu tarafından en iyi ikinci yatırım bölgesi olarak görülüyor. Kasım 2010 yılında yapılmış olan ankette Euro Bölgesi’nin kalıcı borç krizi sebebiyle bu oranın yüzde 7 olduğu belirtiliyor. Yüzde 74’lük bir kesim, Euro Bölgesi’nde defl asyon tehdididin yüksek olduğu düşünüyor. Portekiz gibi bazı ülkeler bireysel olarak bu yıl defl asyonu tecrübe ederken, 18 ülkeli bloğun bugünkü enfl asyonu yüzde 0.7, Avrupa Merkez Bankası’nın hedefi olan yüzde 2’nin üçte birine denk geliyor. Yatırımcıların Japonya ile ilgili şüpheleri büyürken, sadece yüzde 13’lük bir kesim yatırım yapılabilir olduğunu düşünüyor. Abenomics’in yarattığı heyecan ile Mayıs 2013’te ise yüzde 33’teydi.

Başkanlarda ise en dikkat çekici durum, ABD Başkanı Barack Obama’ya yüzde 46 oranında, IMF Başkanı Christine Lagarde’a ise yüzde 33 oranında güven duyulmaması. Fed Başkanı Janet Yellen yüzde 66’lık bir güvene sahipken, yüzde 80 ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel öne çıkıyor.

Sosyal medya ve internette balon görüyorlar 

Hangi pazarlarda sürdürülemez bir balon seviyesi görüldüğü sorusunda yatırımcıların yüzde 50’sinin yanıtı internet ve sosyal medya hisseleri oldu. Yüzde 36’sı henüz balon olmadığını fakat oluşmak üzere olduğunu düşünürken yüzde 8’i ise balon oluşmaya başladığını ifade etti. Dev halka arzların gündemde olduğu bir dönemde henüz kar etmeyen halka arz şirketlerine yatırım yapmak konusunda nasıl hissettikleri sorulan yatırımcıların yüzde 49’u ‘şirketine göre değişir’ derken, yüzde 41’i ‘içime sinmiyor’ dedi.