S&P'den 'Türkiye'de Katılım Bankacılığı' raporu

S&P, Türkiye'de katılım bankacılığı alanında son dönemde yaşanan gelişmeler ve devlet girişimlerinin, sektörün gelişimine katkıda bulunacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'de katılım bankacılığı alanında son dönemde yaşanan gelişmelerin ve devlet girişimlerinin, sektörün gelişimine katkıda bulunacağı öngörüsünde bulundu.

S&P tarafından yayınlanan "Türkiye'de Katılım Bankacılığı" raporunda, "Türkiye’de katılım bankacılığı alanında son dönemde yaşanan gelişmelerin ve devlet girişimlerinin, sektörün gelişimine katkıda bulunacağını ve bugüne kadar daha çok Körfez sermayeli kuruluşların aktif olduğu sektörün büyümesinde önemli bir rol oynayacağını düşünmekteyiz." ifadelerine yer verildi.

Sektöre Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım gibi yeni katılım bankalarının girmesinin sektörün gelişim sürecinde önemli dönüm noktası olduğu vurgulanan raporda, bunun yanı sıra, önümüzdeki birkaç yıl içinde hükümet ve katılım bankaları tarafından gerçekleştirilen sukuk ihracının daha da artacağı belirtildi.

Raporda, "Katılım bankacılığı hakkındaki uzun vadeli olumlu beklentilerimize rağmen, 2016 – 2019 döneminde sektörün kredi büyüme oranlarının, Türk bankacılık sektöründeki yavaşlama ile birlikte, önceki senelere göre zayıflayacağını düşünmekteyiz." değerlendirmesi yapıldı.

2015 sonu itibarıyla Türkiye'de katılım bankacılığındaki aktif büyüklüğün 42,2 milyar dolar olduğu bildirilen açıklamada, katılım bankacılığı alanında son dönemde yaşanan gelişmelerin ve devlet girişimlerinin, sektörün gelişimine katkıda bulunacağı öngörüsünde bulunuldu. 

Raporda, Türkiye'nin büyümesinin 2016-2019 yılları arasında yüzde 3'ün üzerinde gerçekleşeceği aktarıldı.

Sukuk ihracının da orta vadede tekrar sıçrama kaydedeceğine işaret edilen raporda şunlara vurgu yapıldı:

"Türkiye'de sukuk ihracı büyüme kaydetmekte ve bu trendin devam etmesini bekliyoruz. Türkiye'de sukuk ihracatının yatırımcı tabanının çeşitlenmesine katkıda bulunacağını tahmin ediyoruz. Sukuk ihracı 2015'te düşüş kaydetti ve bu 2016'nın ilk yarısında da devam etti ancak sukuk ihracı orta vadede artmaya devam edecek."

Raporda, Türkiye'de bankacılık sisteminde ortalama büyüme oranının 2016-2019 döneminde yüzde 11 civarına gerileyeceği ancak katılım bankalarının kredi büyümesinin geleneksel bankalarda görülen büyümenin oldukça üzerinde olmaya devam edeceği öngörüsünde bulunuldu.