Şirketlerin yönettiği portföy 105 milyar liraya ulaştı

Portföy yönetim şirketlerinin yönettiği portföy büyüklüğü, mart sonu itibariyle 105 milyar TL'ye yükseldi. Portföy şirketleri yılın ilk çeyreğinde 19 milyon TL kar elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) açıklamasına göre, birlik tarafından yayınlanan Gösterge'nin Yaz 2016 sayısında portföy yönetim şirketlerinin Mart 2016 verileri kamuoyuna sunuldu. Açıklanan verilere göre, emeklilik fonlarındaki büyüme ile portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü yılın ilk üç ayında 3,5 milyar TL artarak mart sonu itibariyle 105 milyar TL oldu. Bu tutarın 40 milyar TL'sinin yatırım fonu, 52 milyar TL'sinin de emeklilik yatırım fonlarına ait olduğu görüldü.

Özel portföy yönetimi kapsamında hizmet verilen bireysel ve tüzel yatırımcıların portföy büyüklüğü ise 12 milyar TL civarında gerçekleşti. Verisi ilk kez bu dönem ayrıştırılan yatırım ortaklıklarının portföy büyüklüğü 326 milyon TL oldu. 5'i gayrimenkul portföy şirketi olmak üzere incelenen 50 şirkette toplam 721 kişi istihdam ediliyor. Bu kişilerin üçte biri portföy yöneticisi olarak çalışıyor.

Portföy yönetim şirketlerinin toplam varlıkları mart sonunda 482 milyon TL, öz sermayesi ise 418 milyon TL oldu. Yılın ilk çeyreğinde sektörün portföy yönetim faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri artan portföy büyüklüğüne paralel olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı ve 77 milyon TL'ye çıktı.

Sektör yatırım fonu yönetiminden 50 milyon TL, emeklilik yatırım fonlarının yönetiminden 21 milyon TL'lik gelir elde etti. Özel portföy yönetiminden elde edilen gelirler 5 milyon TL'de kaldı.

Sektörün kârı geriledi

Rapora göre ortalama yıllık yatırım fonu yönetim ücreti oranı yüzde 0,46 olarak hesaplanırken, emeklilik yatırım fonu yönetim ücreti oranı yüzde 0,19 olarak belirlendi. Ancak bu oranın yatırımcılardan tahsil edilen değil, portföy yönetim şirketlerine kalan pay olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Genel yönetim giderlerinin gelirlerden daha hızlı artmasıyla sektörün net kârı ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 düşerek 19 milyon TL'ye geriledi. İncelenen 50 portföy yönetim şirketinden 21'i kâr ederken, 29'u zarar etti.