Siyasi tartışmalar doları etkilemeye başladı

Kur ve faizde küresel piyasalar ve iç siyasi gelişmelerle yönünü belirliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan piyasalardan dün negatif ayrışarak, dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer alan TL'de bugün iç siyasi gelişmeler ve küresel piyasalar izlenecek.

Bankacılar dün TL ve TL cinsi tüm yatırım araçlarındaki satış baskısının, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın birbirleri hakkındaki açıklamalarının yarattığı endişe ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Mardin'in Mazıdağı ilçesinin kırsalında PKK'ya ait olduğu değerlendirilen barınak ve depoların imhası için operasyon yapıldığını duyurmasından kaynaklandığını belirtmişlerdi.

TL dün dolar karşısında yüzde 0.9 değer kazanırken, benzer para birimleri yüzde 0.5 ile yüzde 1.3 arasında değer kazanıyordu.

Dolar/TL dün akşam saatlerinde 2.57'nin hemen altında işlem görürken bugün de güne TSİ 08:39'da 2.5586/2.5629 seviyesinden başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.6777/2.6822, euro/TL 2.7963/2.8014 seviyesindeydi.

Reuters'a bilgi veren yetkililer, bir avukatın başvurusunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dün Gökçek ve Arınç hakkında soruşturma başlattığını söylediler.

Bankacılar AKP'li siyasilerin 10 yılı aşkın süredir hükümette olmasına karşın medya üzerinden birbirleriyle tartışmalarına pek de sık rastlanmadığına dikkat çektiler.

Önceki gün Bakanlar Kurulu'nun devam ettiği sırada düzenlediği basın toplantısında kendisini istifaya davet eden Gökçek'i eleştiren Arınç, Gökçek'in Ankara'yı parsel parsel "paralel yapı"ya sattığını iddia etmişti.

Yatırımcılar Fed'in geçen hafta faizlerin önümüzdeki dönemde seyri konusundaki yumuşak açıklamalarının ardından uzun dolar pozisyonlarını azaltarak doların keskin şekilde değer kaybetmesine neden oldular.

ABD'de dün enflasyon başta olmak üzere yayımlanan veriler ise doları destekledi. Özellikle enflasyonun aylık bazda tekrar artıya geçmesi Fed'in bu yıl içinde faiz artıracağı beklentilerini destekliyor.

Belirsizlik azaldı

TL dün gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışsa da bankacılar TCMB'nin ve Fed'in geçen haftaki faiz kararlarının ve Fitch belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla TL üzerindeki satış baskısının azaldığına da dikkat çekiyorlar.

Bankacılar TL'nin bu üç gelişme ile 2.6488 seviyesindeki zirvesinden yönünü aşağı çevirdiğini belirtiyorlar.

Tahvil/bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.46 oldu. 10 yıllık 24 Temmuz 2024 itfalı gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.13 olurken, valörde son işlem yüzde 8.25 olarak gerçekleşti.