Son iki günde 1.5 milyar dolar giriş oldu

Yurtiçi piyasa seçim rallisi yaşıyor... Yerel seçim öncesi son iki günde piyasaya 1.5 milyar dolar yabancı girişi olduğu tahmin edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hafta sonunda yapılacak yerel seçimler öncesinde yabancı bankalardan gelen raporların AK Parti'nin seçimden tek parti hükümetini devam ettirebilecek güçlü bir yapıyla çıkabileceğine işaret etmesi TL varlıkları olumlu etkiledi. Bununla birlikte MB'nin gerekli görülmesi halinde ZK'lara faiz ödeyeceğini açıklamaı ve yurtdışı desteği de piyasayı ivmelendirdi.

BIST-100 bankacılık hisselerindeki yoğun alımlarla yüzde 4.7 yükseldi. Dolar/TL ise son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

 

Borsada 4 milyar liralık işlem hacmi

Endeks 67,857 puana kadar yükselerek ocak ayı ortasından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, TCMB'nin gerekli görülmesi halinde ZK'lara faiz ödenmesi yönünde bir adım atılabileceğini açıklamasının ardından dün yükselişe geçen bankacılık endeksi bugün de yüzde 7 değer kazandı.

Borsa günü 3 bin puan artışla 67.730 puandan tamamlarken, gün sonunda 4 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Dolar 2.20'nin altında

TL ve TL cinsi yatırım araçlarında küresel iyimserlik ve TCMB'nin zorunlu karşılıklara faiz ödeyebileceği açıklamaları ile başlayan değer kazancı bugün de yaklaşan yerel seçimlerde mevcut siyasi dengelerin bozulmayacağı beklentisini satın alan yabancı girişleriyle devam etti.

Güne 2.22'li seviyelerde başlayan Dolar/TL 7 Mart'tan beri en düşük seviye olan 2.20'nin altına kadar geriledi. Dolar/TL en düşük 2.1940 seviyesini gördü.

Piyasada son iki günde son iki günde 1.5 milyar dolara yakın döviz girişi olduğunu belirten bankacılar, bu girişlerde hem gelişmekte olan ülke piyasalarındaki iyimserliğin, hem TCMB'nin zorunlu karşılık açıklamalarının hem de TL'nin yıl başından beri diğer gelişmekte olan diğer ülke piyasalarından negatif ayrışmasının etkili olduğunu belirttiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir