S&P: TCMB bir noktada faizleri artırmak zorunda kalabilir

S&P Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin "Trumpflasyon"un yarattığı riskte ön sıradaki ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Kıdemli Direktörü Frank Gill Dubai'deki konuşmasında, "TCMB bir noktada faizleri artırmak zorunda kalabilir. Türkiye'de Merkez Bankası "yoğun siyasi baskı altında"" ifadelerini kullandı.

S&P Kıdemli Direktörü Gill, Türkiye'de Merkez Bankası "yoğun siyasi baskı altında" olduğunu, Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerinin düşük olduğunu ve şirketlerin açık döviz pozisyonlarının bilanço şoku riski taşıdığını belirtirken, özel sektör bilanço şoku olması durumunda, bu gelişmenin yatırımlara zarar vereceğini söyledi.

Gill, "Trumplasyon ve artan ABD tahvil faizleri ile, Türkiye'nin risk altındaki ülkeler arasında ön sıralarda olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Gill, Türkiye'de ödemeler dengesinde yıllar sonra ilk kez büyük bir finansal hesap açığı görüldüğünü ve "o günden bu yana piyasa koşullarının kötüleştiğini" söyledi.

Gill, "Sermaye çıkışları gördüğünüzde, bu durum para birimini vuruyor, bu da güveni etkileyecek ve o da büyümeyi etkileyecek" dedi.

Türkiye'de yurtiçinde yerleşiklerin artık dolar satmadığını belirten Gill, "çünkü finansal ve siyasi istikrar ile ilgili bir çok endişe var" dedi.

Gill, "Merkez Bankası yoğun siyasi baskı altında" ve "bir noktada faiz artırabilirler" şeklinde konuştu.

Bugün gerçekleşecek olan PPK toplantısına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gill, "(Merkez Bankası'nın) Faiz artırması çok olası ancak tabii ki piyasalar ve kamu yetkilileri tarafından çok yakından izleniyorlar" dedi.Gill, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine ilişkin olarak, "(Merkez Bankası'nın) net döviz rezervleri düşük. Ticari bankacılık sistemi tarafından tutulan zorunlu karşılıkları dışarıda tuttuğunuzda, brüt ve net rezervler arasındaki fark Türkiye'de çok büyük bir rakam" yorumunda bulundu.

Gill, özel sektörün açık döviz pozisyonunun yüksek olduğunu ve GSYİH'nin yüzde 30'u civarında bulunduğunu söylerken, bahsedilen "Trumpflasyon" senaryosunda, bu durumun, "özel sektörde bilanço şoku" yaratabileceğini ve "yatırımları zayıflatabileceğini" söyledi.