Tahvilde ‘Trumptantrum’ çöküşü derinleşiyor

Küresel tahvil piyasaları, gelişen piyasalarda 2013’te yaşanan ‘tapertantrum’a benzer bir şekilde ‘Trumptantrum’a hazırlıksız yakalandı. ABD başkanlık seçimleri sonrasında global hazine tahvillerinde görülen çöküş büyüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

DIŞ HABERLER - Global piyasalarda Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından yaşanan depremin artçı şokları yaşanıyor. Artçı şokların en büyüğü geçtiğimiz hafta dünya çapında tahvillerin değerinden 1.2 trilyon doların silinmesiyle yaşanırken, sanayi metalleri son dört yılın zirvesine çıktı. Fed eski Başkanı Bernanke 2013’te yaptığı konuşmada, yılın ilerleyen dönemlerinde, varlık alımlarının hızında yavaşlamaya gidilebileceğini belirtmişti. “Tapering” olarak adlandırılan bu safh a, varlık alımlarının azaltılması anlamına geliyordu. Bu açıklamalardan sonra piyasalarda 2013 yılının yaz döneminde görülen sert hareketlere, varlık alımlarının azaltılmasının yarattığı öfk e anlamına gelen “taper tantrum” denmişti. Fed’in faizleri yükselteceği ve ABD’nin ticarette daha korumacı politikalar izleyeceği spekülasyonlarıyla gelişen piyasalardan büyük sermaye çıkışı yaşanıyor. Küresel piyasalarda yatırımcılar, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek için devlet harcamalarını artırarak enflasyonu canlandıracağı belirtisiyle en iyi performans gösteren varlıklarından biri olan hazine tahvillerini elerinden çıkarıyor. Asya piyasalarında hazine tahvilerindeki getiriler yükselirken, Euro Bölgesi tahvil piyasasında dalgalı bir seyir izleniyor. Avrupa’da, Almanya’nın 10 yıllık bundlarında getiriler yazdan bu yana görülmeyen seviyelere inerken, İspanya, Portekiz ve İtalya tahvilleri yükseliyor. Tahvilde fiyat ve faiz ters yönde hareket ediyor.

30 yıl vadeliler yüzde 3’ü aştı

ABD 10 yıllık hazine tahvilleri getirisi 2.2828 seviyelerini zorluyor. 30 yıl vadeli devlet tahvilleri ise yüzde 3.0434’e yükselerek Aralık 2015’ten bu yanaki zirvesini gördü. Alman 30 yıllıkları yüzde 1 yükselirken , İtalyan 10 yıl vadelileri yüzde 2 artışla eylül 2015’ten beri görmediği zirveyi yaptı. Deutsche Bank’tan Tuan Huynh piyasalardaki çalkantılı dönemi, “Piyasalar açıkça borçların daha da yükselmesine neden olacak büyük bir mali teşvik planını fiyatlandırıyor. Ancak hala erken aşamadayız ve piyasalar halihazırdaki beklentileri fiyatlandırma yapıyor” görüşleriyle özetliyor. Dünyanın en büyük fonu Pacific Investment Management Co. (Pimco) 11 Kasım tarihli bir Twitter notunda, “Uzun vadeli tahvil faizleri dibi görmüş gibi görünüyor” ifadesi yer aldı. Yatırımcılar, Trump’ın büyük bir altyapı programı, vergi indirimleri ve korumacı politikalar sözünü vermesini önümüzdeki birkaç yıl için ABD ekonomisinde hızlı büyüme ve enflasyonun yükseleceği olarak yorumladı. 2008 krizinden beri enflasyonun olmayışı tahvil piyasalarında ralli yaşanmasına ve Fed’in faizleri rekor düşük seviyelerde tutmasına yol açmıştı. Goldman Sachs Avrupa Makro Araştırmalar Bölümü Başkan Yardımcısı Francesco Garzarelli, “Beyaz Saray’da başa geçecek yeni hükümetin mali teşvik programı beklentileri, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 2017’de yüzde 2.5’a çıkacağı beklentimizi güçlendiriyor. Trump yönetimi mali harcama ve korumacılığı getirse ya da getirmese de enflasyonun yükselteceğini düşünüyoruz” diyor.

‘Demir ve bakır aşırı fiyatlandı'

Trump’ın çarşamba günkü seçim zaferi konuşmasında altyapı programı çerçevesinde 10 yılda 1 trilyon dolar harcama taahhüdü vermesi üzerine demir cevheri ve bakır fiyatları yükselişe geçmişti. 11 ay önce 38 dolarla dip yapan demir cevheri ton fiyatı 80 dolara çıkarken, bakırın metrik tonu da cuma günü yüzde 8 artarak 6 bin dolar oldu. Goldman Sachs analistleri sanayi metalleri için hazırladıkları raporda, “ Demir cevheri ve bakır fiyatlarındaki ilk reaksiyonun aşırı olduğunu ve fiyatlarda bir geri çekilme yaşanacağını düşünüyoruz” diyerek yatırmcıları uyardı. Demir ve bakır fiyatları sadece ABD’ye değil, küresel talebe bağlı. 2015 verilerine göre ABD demir cevheri piyasasında yüzde 4’ü Çin ise yüzde 70’ini elinde tutuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir