TCMB Genel Kurulu 15 Mart'ta yapılacak

Merkez Bankası'nın olağan Genel Kurulu 15 Mart'ta gerçekleşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası Ocak ayında gerçekleştirdiği ve Hazine'ye kâr payını avans olarak erken aktardığı olağanüstü Genel Kurul'un ardından "2018 yılı olağan Genel Kurulu"nu 15 Mart'ta gerçekleştirilecek.

TCMB'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Genel Kurul "Banka Meclisi ve Denetleme Kurulunun 2018 hesap yılına ait raporlarının ve kâr dağıtımı ile ilgili teklifin okunması ve görüşülmesi; 2018 yılına ait bilanço, kâr ve zarar hesabı ile kâr dağıtımına ilişkin teklifin onaylanması, Banka Meclisi üyelerinin ve Denetleme Kurulunun ibraları, Banka Meclisinin 30 Nisan'da boşalacak iki üyeliği için seçim yapılması; Denetleme Kurulunun 30 Nisan'da boşalacak üç üyeliği için seçim yapılması" gündemi ile toplanacak.

Merkez Bankası'nın 2018 kesinleşmemiş kârının karşılıklar ayrıldıktan sonra yüzde 90'ının avans olarak dağıtılması TCMB Genel Kurulu'nda Ocak ayında kabul edilmişti.

TCMB Hazine'ye 2016 yılından sağladığı yaklaşık 9.55 milyar TL kâr üzerinden yaklaşık 6.41 milyar TL aktarmıştı. Banka Hazine'ye 2017 kârından ise yaklaşık 12 milyar TL aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bütçe planlamasında TCMB'den Hazine'ye devredilecek karı 20 milyar TL olarak öngördüklerini ancak bu tutarın 37 milyar TL seviyelerinde beklentinin üzerinde gerçekleşeceğini söylemişti.

İlgili tutar Hazine hesaplarına geçen ay geçti ve Ocak ayında bütçenin tek seferlik de olsa fazla vermesinde tek başına belirleyici oldu.