TCMB: Sadeleşme makul bir zamanda sonuçlanacak

TCMB: Para politikasının sadeleşme sürecinin makul bir zaman diliminde sonuçlandırılması planlanmaktadır. Sadeleşmenin hızı ve zamanlaması enflasyon ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelere bağlı olacaktır.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, para politikasının sadeleşme sürecinin makul bir zaman diliminde sonuçlandırılmasının planlandığı belirtilerek, sadeleşmenin hızı ve zamanlamasının, enflasyon ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelere bağlı olacağı bildirildi.

Kurulun, 22 Eylül 2016 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı özette, mevcut durumda genel finansal koşulların sıkı olduğunun değerlendirildiği ifade edildi.

Küresel risk iştahındaki artışın finansal koşullardaki sıkılığı azaltıcı etki yapsa da kredi koşullarındaki sıkılığın devam ettiği belirtilen özette, marjinal fonlama faizindeki kademeli düşüşün, kredi ve mevduat faizlerine kısmen yansıdığı dile getirildi.

Toplantıya ilişkin özetlerde öne çıkan bazı mesajları şöyle:

- Eylül ayına ilişkin öncü göstergeler, işlenmemiş gıda enflasyonundaki aşağı yönlü düzeltmenin süreceğine işaret etmekte.

- Eylül ayında akaryakıt ürünlerinden alınan maktu ÖTV'de artışa gidilmiştir. Söz konusu artışın tüketici enflasyonu üzerindeki doğrudan etkisinin 0.3 puan olacağı hesaplanmaktadır.

- Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklerken gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörülmekte.

- Bununla birlikte akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlaması ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyondaki iyileşmeyi sınırlamakta.

- Turizmdeki daralmanın olumsuz etkileri ikinci çeyrekte belirginleşti ve böylece net ihracatın büyümeye olumsuz katkısı arttı.

- Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmekte.

- Üçüncü çeyrek genelinde sanayi üretiminin ikinci çeyrek düzeyinin altında kalacağı tahmin edilmekte.

- Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemekte.

- Emtia fiyatlarının cari açık üzerindeki olumlu etkisinin önümüzdeki dönemlerde kademeli olarak azalması beklenmekte.

- İktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dönemlik bazda gerileyeceği tahmin edilmekte.

- Bununla birlikte, yılın son çeyreğinde turizmdeki daralmanın büyüme üzerindeki olumsuz etkilerinin daha sınırlı kalacağı ve alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iç talebin toparlanma eğilimine gireceği öngörülmekte.

- Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmekte.

- Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir.

- Para politikasının sadeleşme sürecinin makul bir zaman diliminde sonuçlandırılması planlanmakta.

- Sadeleşmenin hızı ve zamanlaması enflasyon ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelere bağlı olacak.

- Önümüzdeki dönem için toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklerken gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörülmekte.

- Bununla birlikte akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlaması ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyondaki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmekte.

- Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir