Terör saldırıları doları diri tutuyor

Global piyasalardaki olumlu havaya karşın artan güvenlik endişeleri TL'deki değer kazancını sınırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Global bazda olumlu hava gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasına neden olurken, arka arkaya gelen saldırı haberleri ile artan güvenlik endişeleri TL'deki değer kazancını sınırladı.

Çözüm süreci kapsamında gündeme gelen çatışmasızlığın temmuz ayı sonlarına doğru sona ermesinin ardından emniyet güçlerine yönelik saldırılar artarken, bugün Iğdır ve Tunceli'de PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılarda 15 polis hayatını kaybetti, Şırnak'ın Cizre ilçesindeki saldırıda ise 4 polis yaralandı.

Brezilya reali ve Güney Afrika randında bugün değer kazançları yüzde 1'i aşarken, TL'deki kazanç yüzde 0.3 civarında kaldı.

Pazar günü Dağlıca'daki saldırı sonrası tarihi zirve olan 3.0475'e kadar yükselen ve günü 3.03 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 3.0258/3.0284 seviyesindeydi.

Gün içinde dışarıdaki olumlu hava ve saldırı haberleri ile dalgalanan dolar/TL, saat 17:15'te 3.0201/3.0215 seviyesinde. Aynı saatte sepet bazında TL 3.2004/3.2027, euro/TL ise 3.3804/3.3831 seviyesinde.

Bir bankacı, "Son günlerdeki düşüşün ardından global olarak piyasalarda bir tepki hareketi söz konusu. Özellikle Brezilya reali ve Güney Afrika randında değer kazançları görüldü. TL tarafında ise yaşanan saldırılar nedeniyle dışarıdaki toparlanma sınırlı yansıdı. Bu olaylar olmasaydı dolar/TL'nin 3 seviyesinin altına gerilediğini görebilirdik" dedi.