Terör saldırıları piyasaların tadını kaçırdı

Şanlıurfa'daki patlamanın ardından gerginliğin devam edebileceği endişesi piyasalarda değer kayıplarına yol açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından bugün de iki polisin öldürülmesinin PKK tarafından üstlenilmesi ve yaşanan protestolarda çıkan olaylar, önümüzdeki günlerde de gerginliğin devam edebileceği endişesi ile kur ve faiz sert yükselirken hisse senetleri kayıplarını artırdı.

Bankacılar HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın dün, bu hafta sonu için İstanbul'da IŞİD'e karşı uluslararası bir toplantı ve yürüyüş çağrısına da dikkat çekerken bu gelişmenin de piyasada bir risk faktörü olarak algılandığını belirtiyorlar.

Haber televizyonları Şanlıurfa'da iki polisin düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybettiğini duyurdu. TV'ler bu açıklamayı Şanlıurfa valisi İzzettin Küçük'ün yaptığını belirtti.

PKK'nın silahlı kanadı HPG, Şanlıurfa'da iki polisin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi ve saldırının Suruç'ta 32 kişinin öldürüldüğü bombalı saldırıya misilleme olarak yapıldığını açıkladı.

Haber öncesi 2.6890 civarında işlem gören dolar/TL 2.7227'ye kadar yükselirken BIST-100 endeksi  ise haber öncesi işlem gördüğü 81,500 seviyesinden kayıplarını artırarak yüzde 1'e yakın geriledi.

Dolar/TL piyasaların kapanış saatlerinde 2.71 seviyesinde işlem görürken, BIST-100 endeksi ise kapanışa doğru bir miktar toparlanarak 81 bin seviyesinin üzerine çıktı. Endeks, günü 361 puan (yüzde 0.96) kayıpla 81.222 puandan tamamladı.

Gelişmekte olan para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi bugün de TL oldu. Gelişmekte olan ülke para birimleri yüzde 0.2-0.6 civarında değer kaybederken TL'deki değer kaybı yüzde 1'e yakın seyretti.

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, Suruç saldırısının ardından bugün iki polisin ölümü ve güvenlik konusundaki belirsizliğin etkisiyle TL ve hisse senedinde kayıplar olduğunu belirterek, "Suruç saldırısının ardından, şehit haberi piyasayı bozdu" dedi ve Twitter yasağının da baskı yarattığını ifade etti.

Reuters'a bilgi veren ve konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir yetkili Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde hafta başında düzenlenen saldırının ardından yerel mahkemenin Twitter'a  erişimi engellediğini, kararın kaldırılması için çalışmalar başlatıldığını belirtti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "İki polisin ölü bulunması ardından piyasadaki satış baskısının hızlandığını görüyoruz. Türkiye'nin doğusunda yarın ne olacak belli değil tedirginliği yaşanıyor" dedi.

Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 9.64 seviyesinde gerçekleşti. Bugün spot kapanış yüzde 9.77 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem 16:35 itibarıyla yüzde 9.78 oldu.

Öte yandan 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi ise dün spot kapanışta ve valörde son işlem yüzde 9.33 bileşik seviyesinden gerçekleşti.Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.37 seciyesinden gerçekleşirken valörde 1635 itibarıyla son işlem yüzde 9.48 oldu.

İstanbul'da IŞİD yürüyüşü

Demirtaş, Suruç'taki saldırının ardından TBMM'yi çözüm süreci, Suriye'deki Rojava bölgesi ile ilişkiler ve dış politika-IŞİD tehdidi gündemi ile olağanüstü toplantıya çağırdıklarını söylemiş "Hafta sonunda İstanbul'da IŞİD barbarlığına karşı uluslararası bir toplantı ve yürüyüş planlanacak" açıklamasında da bulunmuştu.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "HDP lideri Demirtaş'ın bu hafta sonu İstanbul'da yapılacağını açıkladığı IŞİD'e karşı uluslararası barış yürüyüşü, Şanlıurfa'da Pazartesi günü gerçekleşen terör saldırısı sonrası Türk lirası varlıklar açısından risk faktörü kabul edilebilir" dedi.

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesi merkezinde Amara Kültür Merkezi önünde bugün Pazartesi günü saat 12:00 sularında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 30'un üzerinde kişi hayatını kaybetti ve 100'ün üzerinde kişi yaralandı.

Yetkililer saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirilen bir intihar saldırısı olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu belirtti.

İç piyasada ise Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasında gerçekleşen koalisyon görüşmeleri de takip edilirken bankacılar Türkiye'nin doğusunda yaşanan olaylara karşın seçim sürecinin henüz netleşmemesini de bir risk unsuru olarak görüyorlar.

Analistler koalisyon kurulmasına ilişkin sürecin halen piyasada her iki yönlü sert dalgalanmalara yol açabilme potansiyeli taşıdığına dikkat çekiyorlar.

İlk tur görüşmelerin ardından tek koalisyon seçeneğini AK Parti ve CHP ile sınırlanması bu olasılığın gerçekleşmemesi halinde erken seçim ihtimalinin kuvvetlenebileceği belirtiliyor.