THY hisselerine petrol darbesi

Türk Hava Yolları hisseleri, petrol fiyatlarındaki sert yükselişin etkisiyle 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Hava Yolları hisseleri petrol fiyatlarındaki artışın da etkisiyle dört yılın en düşük seviyesine geldi.

İşlem hacminin 20 günlük ortalamanın yüzde 56 üzerinde gerçekleştiği hisse, 4,78 liraya kadar gerileyerek 2012'den bu yana en düşük seviyesini gördü. THY hisseleri, günü yüzde 3,02 kayıpla 4,81 seviyesinden tamamladı. 

OPEC ülkelerinin petrol üretimini kısma konusunda anlaştığına dair haberlerin etkisiyle brent petrol yüzde 8'in üzerinde yükselerek 50 doların üzerine çıktı. Ham petrol ise yüzde 7,8 yükselişle 49 dolara yaklaştı. Analistlere göre THY hisselerinde de bu artış etkili oluyor.

İş Yatırım analisti Efe Can Kalkandelen, "Petrol fiyatlarındaki yükseliş havayolları için maliyetleri artırıyor; ve Türk Hava Yolları bu tarz haberlere daha hızlı tepki verdiği için hisseler çakılıyor" dedi.

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminden bu yana hisselerin ilk kez "yatırımcılar açısından önemli bir psikolojik sınır kabul edilen 5 liranın" altına düştüğüne dikkat çeken Kalkandelen, kısa vadede şirket hisselerini yukarı talaıyacak olumlu bir katalizör görülmediğini belirtti.

Petroldeki yükselişin yanı sıra bugün THY hisselerine ilişkin haber trafiğinde genel bir hareketlilik var.

Güvenlik endişeleri ve turist sayısındaki gerilemeye bağlı olarak yolcu doluluk oranlarında yaşanan düşüşün ardından aktif kapasite yönetimi tedbirlerine yönelen şirketin filosundaki sekiz adet Airbus A330-200 uçağın kiralanması için Cabot Aviation'u yetkilendirdiği belirtildi.

Ayrıca uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch bugün yayınladığı havacılık raporunda düşük fiyatla hizmet sunan havayolları şirketleri ile Türk Hava Yolları arasındaki rekabetin mevcut atmosferi zora sokacağını söyledi.

THY, 8 uçağını kiraya veriyorTHY, 8 uçağını kiraya veriyor

 

Kaynak: Bloomberg