TL cinsi euro tahvil ihracı için görüşüyoruz

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Genç, eurolira ihracnda bir iki hafta içinde görüşmelerin netleşebileceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, bankanın kaynaklarını çeşitlendirme kapsamında TL cinsi euro tahvil (eurolira) ihracı için görüştüklerini bir iki hafta içinde görüşmelerin netleşebileceğini ancak henüz yetkilendirme yapmadıklarını söyledi.

Garanti Bankası'nın tasarruf konulu basın toplantısında konuşan Genç,"Mevduat ana kaynak, mevduat olmayınca yan kaynakları kullanma imkanı vardır. Şimdi TL bazında yurtdışından borçlanacağız. Özellikle yerel parada kaynak arıyoruz çünkü TL sıkışmaya başladı. Krediler yüzde 15 büyüyebilir ama biz busene mevduatların yüzde 15 büyümeyeceğini net bir şekilde görüyoruz" dedi.

Son 6 ayda 1.5 ton altın topladık

Şu anda sektörde yüzde 102 olan kredi mevduat oranının yüzde 150'ye kadar gidebileceğini belirten Genç, "Şu anda kredilerle mevduatlar arasındaki fark 18 milyar TL. 2015'te bu açık, bugünkü tahmin edilen büyümelerle, hesaplarımıza göre 294 milyar TL'ye çıkıyor. Bu da kredi mevduat rasyosunu yüzde 127'ye çekiyor" diye konuştu.

Türkiye'de tasarruf oranlarının çok düşük olduğunu kaydeden Genç, tasarruf konusunda yastık altında olduğu tahmin edilen 3,000-5,000 ton aralığındaki altının da ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade etti. Bu rakamın kabaca 280-470 milyar liraya denk geldiğini belirten Genç, "Bu da zaten 2015 yılı için öngördüğümüz kredi mevduat arasındaki açığa denk geliyor" dedi.

Garanti Bankası olarak son 6 ayda 1.5 ton altın toplandıklarını belirten Genç, bu yıl bu rakamı 5 tona çıkarmak istediklerini ifade etti. 

Genç'in verdiği bilgilere göre ağırlıklı olarak katılım bankalarında olmak üzere bankacılık sektörüne toplam 13 ton altın girişi oldu.