TL, dolar endeksindeki gerilemeyle değerlendi

Global piyasalara paralel bir seyir izleyen dolar/TL, dolar endeksindeki gevşemeyle geri geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolarda güçlü seyir ve Avrupa'daki seçimlerin yarattığı siyasi belirsizlik euro ile genel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarında baskı yaratırken, veri gündeminin zayıf olduğu bugün dolar endeksinde yaşanan geri çekilme, TL dahil gelişmekte olan para birimlerinin de değer kazanmasına neden oldu.

Global gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faiz konusundaki sözleri ardından dün yükselişe geçen dolar/TL, bugün veri gündeminin de sakin olması ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki nispeten olumlu seyre paralel yönünü aşağı çevirdi. Gün içinde 3.76 seviyesine kadar yükselen dolar/TL 3.7155 seviyesine kadar geriledi.

Bu sabah saat 09:08'de 3.7390/3.7415 seviyesinde olan ve 3.7592'ye kadar yükselen dolar/TL saat 17:10'da 3.7194/3.7213 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazından TL aynı saatte 3.8479/3.8479, euro/TL 3.9752/3.9773 seviyesinde.

Deniz Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek, dolar endeksinin gün içerisinde 100.64 seviyesine kadar yükselmesine karşın günün ikinci yarısında gevşediğini söyleyerek, "Gevşemeye zemini ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 2.40 seviyesinin aşağısında fiyatlanması hazırladı. Bu durum ise gelişmekte olan ülke para birimlerine, euro/dolar paritesine ve ciddi anlamda TL'ye pozitif yansıdı" dedi.

Dolar endeksi saat 17:12'de 100.26 seviyesinde bulunuyor.

Veri gündeminin zayıf olduğu dönemde pozisyonları gözden geçirme eğilimi olabileceğini söyleyen Gödek, euro tarafında siyasi risklerin baskı yarattığını söyleyerek, şöyle devam etti:
"Dolar/TL tarafına baktığımızda kısa vade için net yön bulmakta zorlanabiliriz. Şayet içeride siyaset cephesinden çok sıkıntı yaşanmazsa TL'nin değer kazanma konusunda hala şansı olduğunu, 3.7200 desteği altında 3.6400 bölgesinin tekrar gündeme gelebileceğini düşünüyorum. Tabii bu noktada dış koşullar da önemli. Ancak hareketin kalıcı olması için yeterli ortam olduğunu düşünmüyorum."

Yurtiçinde piyasalar referandum sürecine ilişkin gelişmeleri yakından izliyor.

TBMM'de bir süre önce kabul edilen anayasa değişikliği teklifi geçen hafta onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Teklifin Erdoğan tarafından bu hafta onaylaması beklenirken, 16 Nisan'da referanduma sunulması öngörülüyor.

Referandum süreci ile birlikte yürütme erkinin Cumhurbaşkanı'na verilerek mevcut Başbakanlık sisteminin ise tamamen ortadan kaldırılması öngörülüyor.

Euro, Avrupa ülkelerinde bu yıl yapılacak seçimler öncesi oluşan siyasi endişeler nedeniyle değer kaybediyor.

Avrupa'da bu yıl Fransa, Hollanda ve Almanya'da devlet başkanlığı seçimleri yapılacak. İtalya'da da seçime gidilmesi ihtimali bulunuyor.

Fransa'da seçimin ilk turu için yapılan anketlerde merkezin adayı Emmanuel Macron, muhafazakar aday François Fillon'un önünde yer aldı. Ancak iki aday da Fransa'yı euro bölgesinden çıkaracağını ve AB üyeliğini oylamaya götüreceğini açıklayan aşırı sağın lideri Marine Le Pen'in gerisinde bulunuyor.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın harcamaları artırarak ekonomik büyümeyi artıracağı beklentisi ve güçlü küresel makro ekonomik veriler Kasım ayından bu yana dünya hisse senedi piyasaları ve doların değer kazanmasını sağladı. Ancak Trump'ın ekonomiyi destek politikalarının hâlâ altını doldurmaması ve 20 Ocak'ta göreve başlamasından bu yana farklı alanlarda ortaya koyduğu tavır yatırımcılarda huzursuzluk yarattı.

Trump'ın uluslararası ticaret alanında korumacı yaklaşımları ve yedi Müslüman ülkeden göçmenlerin ülkeye girmesini geçici yasaklama gibi tartışmalı kararları finans piyasalarında dikkatle izleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir