TL, dolara karşı ayrışmayı başardı

Jeopolitik endişeler ve Çin, gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskıyı sürdürürken, güne sert dolar karşısında önemli kayıplarla başlayan TL ayrışmayı başardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmanmasının bölgede siyasi istikrarın kısa vadede sağlanamayacağını göstermesi ve Çin'de yönetimin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişeleri küresel piyasalarda satış baskısı yaratırken güne sert yükselişe başlayan dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında yine de en iyi performanslardan birini gösterdi.

Cuma günü akşam saatlerinde 3 seviyesinin hemen üzerinde olan dolar/TL, güne 3.0350 civarında başladıktan sonra saat 16:40'ta 3.0213/3.0225 seviyesinden işlem gördü. En son Eylül sonunda bu seviyelerde işlem gören kur 24 Eylül'de 3.0750 ile tarihi zirvesini test etmişti.

TL bugün Brezilya reali ile birlikte gelişmekte olan para birimleri arasında bu sabaha göre dolar karşısında değer kaybetmeyen iki para biriminden biri oldu. Ruble dolar karşısında yüzde1, rand yüzde 2 değer kaybetti. Bankacılar, bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerinin güncel OVP'nin ve emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün lirayı pozitif etkilediğine dikkat çektiler.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün açıklanan cari denge verilerinde bir sürpriz yok ancak veriler Türkiye'nin döviz ihtiyacının gittikçe azaldığının bir teyidi. Onun dışında güncel OVP verileri de Türkiye'nin yüksek büyüme hedeflediğini ve reformlar gerçekleşirse bir hikaye yaratma potansiyelini gösteriyor. TL'deki iyimserliğin bir diğer önemli nedeni de Türkiye'nin emtia ithalatçısı olması" dedi.

Cari açık petrol fiyatlarındaki düşük seyirle Kasım ayında da iyileşmesini sürdürerek beklentilere paralel 2.105 milyar dolar oldu. TCMB verilerine göre, cari işlemler açığı, Ocak-Kasım döneminde 27.84 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı Ekim ayındaki 38.43 milyar dolardan 34.74 milyar dolara geriledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) 2016 yılına ilişkin büyüme tahmini yüzde 4'ten yüzde 4.5'e revize edildi. Şimşek, yüzde 4.5'lik büyümeye, siyasi belirsizliğin azalması, özel sektör yatırımlarının artması, gelirler politikasıyla yurtiçi talebin canlanması ve dış talebin büyümesiyle ulaşılmasını öngördüklerini söyledi.

Çin üst üste ikinci gün yuanın değerini artırarak Beijing'in daha ne kadar değer kaybına izin vereceğine dair endişeleri dindirse de, yönetimin ekonomi politikasına dair eğilimleri konusunda şüphelerin artması bugün gelişmekte olan para birimleri genelinde yaşanan değer kaybının ana nedeni oldu.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden oluyor. 

Analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığı belirtiyor.