TL varlıklarda değerlenme trendi sona erdi

Küresel piyasalar üzerinde etkili olan jeopolitik, ekonomik ve siyasi risk kıskacı, yurt içinde dolar kurunu da körüklüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi yönetiminin attığı adımlar ve Merkez Bankasının (TCMB) enflasyonla mücadelede kararlılık mesajlarıyla Türk Lirası varlıklarda görülen değerlenme trendi küresel risklerin etkisiyle şubatta sona erdi.

Fed'in "güvercin" duruşa geçmesi ile aralıkta uluslararası piyasada düşüşe geçen dolar endeksi, artan küresel risklerle şubatta toparlanırken, buna bağlı olarak bu yıl 5.1613'e kadar gerileyen dolar/TL şubatta bir önceki ay kapanışına göre yüzde 3,4 artarak 5.3386'ya çıktı. Kur, bugün ise 5.36'ya tırmandı.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de 2018'in son çeyreğinde yüzde 21'den başlayan düşüşünü bu yılın ocak ayına kadar sürdürerek yüzde 14,27'ye kadar inmesi sonrası şubatta yüzde 15 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, Türk Lirası varlıklara ilgi devam etse de jeopolitik gelişmelerin yerli ve uluslararası yatırımcılardaki risk iştahını örselemesi nedeniyle azaldığına dikkati çekiyor.

Ticaret savaşı endişeleri, Çin ve Avrupa başta olmak üzere yavaşlayan ekonomi, Brexit süreci ve ABD-Kuzey Kore anlaşmazlığı piyasaları olumsuz etkileyen gelişmelerin başında yer alıyor.

Öte yandan piyasalarda şimdilik çok fazla fiyatlanmayan Hindistan-Pakistan gerilimine ilişkin riskler, iki ülkenin de nükleer silaha sahip olması nedeniyle endişe kaynağı olarak yatırımcıların gündemini meşgul ediyor.

Bu arada Brexit belirsizliği devam ederken, yoğun gündemde unutulan İtalya'nın bankacılık sistemine ilişkin riskler de masada duruyor.