TL'deki zayıflık borsayı kötü etkiliyor

Hisse senetleri piyasası dolar/TL'deki yukarı hareketle negatif bir açılış bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklara ödenen faizde ölçülü artış yapılabileceği açıklamasının banka hisselerine verdiği destek ve ABD perakende verisi sonrası dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle dün yükselişle kapanan Borsa İstanbul (BİST) bu sabah dolar/TL'deki yukarı hareketle satıcılı bir açılış gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul 100 endeksi, güne 366 puan kayıpla 81.953 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,45 oranında değer kaybetti.

Bugün endekste satış baskısı beklendiği belirtilen Tera Menkul'ün günlük bülteninde, "TCMB'nin dünkü sözlü müdahalesine rağmen, TL dolar karşısında dünkü kapanış seviyesine göre yüzde 1 civarı zayıf seyrediyor. EM para birimlerindeki küresel satış ortamında, Merkez Bankası'nın tedbirleri TL'deki zayıflamayı engellemeye yeterli olmayacak. Bankacılık endeksi başta olmak üzere, dünkü kazanımların geri verilmesini bekliyoruz" denildi.

Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL her gün tarihi zirvelerini yeniliyor.

Dolar/TL dün piyasa kapanışı ardından test ettiği 2.6940'taki yeni tarihi zirvesinin hemen altında güne başladı. 

Merkez Bankası dün, 22 Nisan'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında, döviz depo piyasası faizlerinde ölçülü bir indirimin ve TL zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıkladı.

Diğer yandan, Milli Piyango şans oyunlarını işletmek için lisans sözleşmesi imzalamak 15 Nisan'a kadar ek süre alan Net Holding, sözleşmenin bu tarihte imzalanamayacağını açıklarken; hisse tepkisi izlenecek.