TL'ye Fed desteği

Fed tutanaklarının faiz artırımında beklenenden daha temkinli davranabileceğini göstermesiyle Dolar/TL geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Son dönemde gelişmekte olan piyasalara yoğun girişler sonrası kâr realizasyonu ile dün yükselen dolar/TL, Fed'in faiz artırma konusunda beklenenden daha  temkinli davranabileceğini göstermesi sonrası geriledi.  

Dolar/TL bankalararası işlemlerde 2.11 seviyesinde.

Tutanaklar Fed yetkililerinin faizlere ilişkin sözlü yönlendirmede yapılacak değişiklik konusunda hemfikir olduklarını ortaya koydu.

Dolar Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından para birimleri sepeti karşısında bugün üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

JP Morgan analistleri piyasalarda yatıştırıcı etki yaratan tutanaklarda, varlık alımlarının sonlandırılması ve faiz artırımlarının başlaması arasındaki sürenin ne kadar olacağına dair bir  görüşmenin izleri olmadığını söyledi.  

Fed 19 Mart'ta varlık alım programını sonlandırdıktan sonra ve faiz artırımlarına başlamadan önce "uzunca bir süre" bekleyeceğini açıklamıştı.  

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed tutanakları özellikle Yellen'ın konuşması ile karşılaştırıldığında oldukça yatıştırıcı. Bu da kararın geldiği saatlerden itibaren borsalara ve gelişmekte olan piyasa para birimlerine ciddi alımlar getirdi. Biraz daha pozitif bir hava görmeye devam edebiliriz. Fakat ciddi bir ralli yaptığımızı da göz önünde bulundurmak lazım. Dolar/TL'de aşağıda 2.0960 ve 2.0850 önemli destek. Yukarıda ise 2,1140 ve 2,1250 seviyeleri takip edilmeli" dedi.

Kâr realizasyonu nedeniyle dün dolar/TL sert yükselirken, TL'deki değer kaybında TCMB'nin ortalama fonlama maliyetini düşürmesinin de etkili olduğu belirtilmişti.   

TCMB'nin son birkaç günde piyasada daha fazla likidite bırakıp ortalama fonlama maliyetini yüzde 10'a kadar düşürerek mevcut politika bileşiminde olabilecek en düşük seviyesine çekmesi piyasada "ölçülü" bir faiz indirimi etkisi yarattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir