'Trans Pasifik'in akıbeti belli oluyor

ABD Başkanı Trump bugün, 2015 yılında Obama tarafından imzalanan 'Trans Pasifik' anlaşmasından çekilecek karara imza atabileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'li yayın kurumu NBC, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD, Meksika ve Kanada'nın taraf olduğu serbest ticaret anlaşması NAFTA'yı yeniden müzakere etmek ve 12 ülkeden oluşan ticaret anlaşması TPP'den ABD'yi çıkarmak için bugün talimat verebileceğini bildirdi.

Trump, geçtiğimiz pazar günü Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) yeniden müzakere etmek için Kanada ve Meksika devlet başkanlarıyla görüşmeyi planladığını söylemişti. Söz konusu görüşmenin Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile yarın (salı) yapılacağı öğrenildi.

Kanal tarafından, Trump'ın bugün bazı imzalar için Beyaz Saray'da olacağı, TPP'den çıkışı da o esnada imzalamasının mümkün olduğu üzerinde duruldu.

Barack Obama, ABD ile Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 11 ülke arasındaki ticari sınırlamaları kaldıracak TPP'yi Ekim 2015'te imzalamıştı. Yürürlüğe girebilmesi için tüm üye ülkelerin parlamentolarından geçmesi gereken anlaşmanın ABD Kongresi'nden geçmeyeceği zaten kesinleşmişti.