Troy kartlarla işlem hacmi 1,5 milyar lirayı geçti
BKM Genel Müdürü Canko, Troy logolu kartlarla gerçekleşen işlem hacminin ocak-eylül döneminde 1,5 milyar liranın üzerinde olduğunu belirtti.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye'nin Ödeme Yönetimi (Troy) logolu kartlarla gerçekleşen işlem hacmi hakkında bilgi verdi.
Troy'un Nisan 2016'da hayata geçtiğini hatırlatan Canko, Troy'un bugün itibarıyla Türkiye kartlı ödemeler pazarının neredeyse tamamını kapsayan 27 üyesi bulunduğu, kart ihraç eden üye sayısının ise 16 olduğunu, bunların 15'inin banka, birinin ise banka dışı kuruluştan oluştuğunu anlattı.
Troy kartların banka kartları, kredi kartları ve ön ödemeli kartlar gibi geniş bir yelpazeyi kapsadığını ifade eden Canko, 2016 sonunda sadece 22 bin olan Troy logolu kart adedinin, bir yıl gibi kısa bir sürede 800 bine ulaştığını kaydetti. Bu kartların önemli bir bölümünün banka kartları olduğunu ancak kredi kartları ve ön ödemeli kartların da büyüdüğünü belirten Canko, yılbaşından bu yana verilen her 100 yeni banka kartından 6'sının Troy logolu olduğunu bildirdi.
"6 milyon adet işlem gerçekleşti"
Yıl sonu hedeflerinin 1 milyon karta ulaşmak olduğunu ve gelecek yıllarda da Troy logolu kart adetlerinin katlanarak büyümeye devam edeceğini dile getiren Canko Troy logolu kartlarla yılbaşından bu yana 6 milyon adet işlem gerçekleştiğini de bildirdi.
Canko, sektördeki 9 aylık işlem adetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12 büyüdüğünü, Troy'un işlem adetlerindeki artışa katkısının yüzde 2 olduğunu ve ocak-eylül döneminde Troy kartlarla gerçekleşen işlem hacminin 1,5 milyar liranın üzerinde bulunduğunu bildirdi.
Ülkenin kalkınması açısından önemli bir araç olarak görülüyor
Yerel ödeme sistemlerinin ödemeler sektörüne ve ülke ekonomisine farklı açılardan katkı sağladığına işaret eden Canko, Troy'un da Türkiye için oldukça stratejik bir girişim olarak ülkenin kalkınması açısından çok önemli bir araç niteliğinde olduğunu vurguladı.
Troy ile yerel pazarın ihtiyaçlarına hızlı şekilde cevap verebilen, ülke kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasını sağlayan bir platform oluşturduklarını belirten Canko, Troy'un her aşamasında, ekosistemde yer alan kart üreticileri, POS ve ATM üreticileri, ödeme hizmet sağlayıcılar, bankalar, e-para kuruluşları olmak üzere tüm paydaşların büyük destek gösterdiğini kaydetti.
Troy olarak misyonlarının, ödeme sistemlerinin sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde büyümesini sağlama ve böylece ekonomik kalkınmaya katkıda bulunma olduğunu söyleyen Canko, Orta Vadeli Program'da (OVP) milli ve yerel ödeme sisteminin desteklenmesinin yer almasının bu misyonun ekonomi yönetimi tarafından da desteklendiğinin en önemli göstergesi olduğunu vurguladı.
"Troy, ekonomiye katkı sağlayacak"
Canko, kartlı ödemelerin kayıt dışı ekonomiyi önlediğini, vergi gelirlerini artırdığını, vergi yükünün adil bir şekilde dağılmasını sağladığını söyledi.
Kartlı ödemelerin enflasyonu düşürdüğünü, insanları nakdin taşınması, korunması ve yönetilmesi gibi operasyonel maliyetlerden koruyarak verimliliği artırdığını ve bankacılık ilişkisi bulunmayan kesimlerin finansal sisteme katılımı için önemli bir araç olduğunu vurgulayan Canko, Türkiye'de halen harcamaların yüzde 40'ının kartlarla yapıldığını ve bunun kendilerine hala gidilecek yol olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Troy'un, henüz bankacılık sistemiyle, kartlarla tanışmamış kitleleri sisteme katmaya öncelik vereceğini belirten Canko, "Türkiye'nin nakitsiz toplum hedefine ulaşmasında çok önemli katkılar sağlayacak. Bunu yaparken de ödemeler sektöründe ekosistemi büyütecek, geliştirecek. Kartlı ödemeler sayesinde artacak olan refah düzeyi, üretimin ve istihdamın artmasına, perakendenin de büyümesine katkı sağlayacak, kısaca ekonomiye katkı sağlayacak." diye konuştu.