Trump, borsalara büyük kayıplar yaşatıyor

Trump'ın kararları sonrasında gerçekleşen büyük çaplı gösteriler küresel piyasalarda sert kayıplar yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel borsalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın çoğunluk nüfusu Müslüman olan yedi ülkeden göçmenleri ve seyahatçileri yasaklama kararının ardından gerçekleşen büyük çaplı gösterilerle beraber küresel piyasalar altı haftanın en büyük kaybını gerçekleştirdi.

Bugün Asya borsaları, Trump'ın sert göçmen kararları sonrası seçim kampanyası sürecinde verdiği tartışmalı sözleri gerçekleştirmek konusunda ciddi olduğu sinyallerini vermesiyle beraber geriledi. Buna ek olarak, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz kararının ardından satışlar derinleşti.

BoJ, politika faizini değiştirmeyerek eksi yüzde 0,1'de bıraktı. Banka ayrıca, 10 yıl vadeli tahvil faizi hedefini yüzde 0,0'da tuttu. BoJ'dan yapılan açıklamada, istikrarlı ekonomik toparlanmanın ek teşvikler olmaksızın enflasyonun yüzde 2 seviyesine doğru hızlanmasına yardımcı olacağı ifade edildi.

Japonya'da ayrıca, bugün açıklanan aralık ayına ilişkin sanayi üretimi yıllık yüzde 3 arttı. Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi yüzde 4,3 artış kaydetmişti.

BoJ'un kararları ve Japonya'da açıklanan sanayi üretimi verisi sonrasında Nikkei 225 endeksi yüzde 1,69 kayıpla 19.041,34 puandan kapandı.

Güney Kore'de Kospi endeksi de günü yüzde 0,61 azalışla 2.070,92 puandan tamamladı.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,48 değer kaybıyla 27.715,10 puanda seyrediyor.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 düştü.

ABD borsaları

ABD'de ise S&P 500 endeksi dün yüzde 0.6 düşerek son bir ayın en sert kaybını gerçekleştirse de, ABD seçimlerinin gerçekleştiği 8 Kasım öncesindeki seviyelerin üzerinde seyretmeye devam etti. Dow Jones endeksi yüzde 0,61, Nasdaq Teknoloji endeksi ise yüzde 0,83 değer kaybetti.

Piyasaların modu özellikle Trump'ın nadir görülen bir kararla Beyaz Saray'ın emirlerini reddeden bir üst düzey federal avukatı görevden almasının ardından daha da kötüleşti.

Avrupa borsaları

Avrupa borsaları da Trump'ın maliye politikalarındaki belirsizliğin artması endişeleriyle dün düşerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,12, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,14 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,05 değer kaybetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir