Piyasalar Trump'ın tweet'iyle dalgalandı

Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına askeri yanıt verme ihtimali tartışılırken Trump, paylaştığı tweet'le "Rusya hazır ol, füzeler geliyor" dedi. Mesaj sonrasında piyasalar sert kayıplar verdi. Başbakan Yıldırım'ın "TCMB gündemine hakimdir, gerektiğinde tedbir alır” açıklaması tansiyonu düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına askeri yanıt verme ihtimali tartışılırken ABD Başkanı Donald Trump, paylaştığı Tweet'le "Rusya hazır ol, füzeler geliyor" dedi.

Trump tweet'te "Rusya Suriye'ye atılan tüm füzeleri vuracağını söyledi. Rusya hazır ol, çünkü güzel, yeni ve "akıllı" füzeler geliyor. Halkını öldüren ve bundan haz duyan Gazla Öldüren Hayvan'la ortak olmamalısın" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Zaspıkin, ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlemesi halinde Rusya'nın bu füzeleri vuracağı ve fırlatıldıkları yeri hedef alacağını söylemişti.

ABD Başkanı Trump'ın Suriye'yi vuracağı yönündeki açıklamaları, önce BİST ardından da kur ve faiz tarafında sert hareketleri beraberinde getirdi. Diğer yandan Başbakan Binali Yıldırım'ın TCMB'nin gündeme hakim olduğu ve gerekirse tedbir alabileceğine yönelik açıklaması piyasalara nefes aldırdı. 

Dolar/TL'de Trump'ın tweeti sonrasında 4,1938 seviyeleri test edilirken, euro/TL'de ise 5,1940 seviyeleri görüldü. Döviz sepeti 4,6954'e kadar tırmandı.

Bu seviyelerden toparlanmaya başlayan dolar saat 17:58'de 4,1404 seviyesinde yer aldı. Euro ise aynı dakikalarda 5,1290'da bulunuyordu. 

Rus Rublesi ise, dolar karşısında Moskova saati ile 14:08'de yüzde 2.7 düşerek 64.705 seviyesine indi.

Dolar endeksi ise 89,15 seviyesine gevşedi. 

Faiz tarafında da yine yeni bir rekor yaşandı. Gösterge 2 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 14,56'ya çıkarken, 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yüzde 13,43 oldu.

Döviz piyasalarının yanı sıra Borsa İstanbul da sert bir satış baskısı altında kaldı. Güne dünkü satıcılı seyrin devamı olarak yüzde 0,38 azalışla 110.294 puandan başlayan BİST 100 endeksi, sürekli müzayede işlemlerine verilen araya yüzde 0,38 artışla 111.132 puandan girdi. 

Günün ikinci yarısına bu seviyede sakin başlayan endeks, Trump'ın mesajı sonrasında gelen satışlarla yüzde 4'e yakın kayıpla 106.624 seviyesine kadar indi.  Endeks, sonrasında tepki alımlarıyla toparlandı ve kapanışı 1459 puan (yüzde 1,32) düşüşle 109.253 puandan gerçekleştirdi.

Küresel borsalarda da yüzde 1 civarında düşüş görülüyor. 

Askeri müdahale masada

ABD ve Batılı ülkeler Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad yanlısı güçlerin muhalif bir kente yaptığı ve kimyasal silah kullanıldığından şüphelenilen saldırıya askeri karşılık seçeneklerini değerlendiriyorlar.

Son olarak ABD ve Rusya Suriye hakkında birbirlerinin hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarılarını engelleyerek, BM seviyesinde çözümsüzlük sinyali verirken, Avrupa hava kontrol kurumu hava yollarına Suriye'ye gelecek 72 saatte yapılabilecek bir hava saldırısı nedeniyle uyarıda bulundu.

İş Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Türk Lirasındaki kayıplarla başlayan, devlet iç borçlanma senetlerini vuran dalga sonunda Borsa İstanbul’u da etkisi altına aldı... ABD ve Asya borsalarındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul'da hafif yukarı bir açılış görebiliriz. Ancak tepki alışlarının kalıcılığı konusunda şüphelerimiz var" denildi.

Suriye'nin tekrar uluslararası toplumun gündeminin tepesine yerleşmesinin yanı sıra yurtiçi riskler TL ve TL cinsi varlıkların negatif ayrışmasına neden oluyor.

"Rüzgar halen olumsuz yönde esiyor"

İntegral Yatırım Menkul Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, piyasalardaki çalkantı sonrasında yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu;
Trump'ın son açıklamaları ile birlikte Rus Rublesi ve Rusya borsasında satışlar hız kazanırken, aynı etkiyi TL üzerinde de görmekteyiz. Dolar/TL paritesi 4.1940 ile rekor seviyelere ulaşırken, borsa endeksinde değer kaybı yüzde 3 seviyesine yaklaştı. Suriye konusu ortak bir nokta olması, jeopolitik risklerin artmasına neden oluyor. Ancak bunun öncesinde TL'de kırılgan bir yapının olduğunu izliyorduk.

Mevcut rüzgar halen olumsuz yönde esiyor. Rüzgar bu şekilde esmeye devam ettikçe dolar/TL paritesindeki yukarı harekette devam edebilir. 4.13 seviyesi teknik olarak uzun vadeli kanal direncinin bulunduğu seviyeydi. Dolar kuru bu seviyenin üzerinde ve bu seviyenin üzerine yerleşiyor. Teknik olarak 4.26 seviyesinde direnç bulunuyor. Kurda ateşin biraz sakinleştiğini söylemek için yeniden 4.13 seviyesinin altına gerilemesi gerekli. Algılamalarda ciddi bir durulma olduğundan bahsetmek için ise 4.0260 seviyesinin altına düşüşler görmemiz lazım, ancak şimdilik bu noktadan uzağız.

TCMB'nin herhangi bir müdahalede bulunmasını beklemiyorum. Mevcut hareketin TCMB'nin kontrolünde olmayan nedenlerden olduğunu düşünüyorum.

Rublenin ilerleyen günlerde tekrar değer kazanmaya başlaması, Suriye konusunda tansiyonun düşmesi gibi gelişmeler içeride dolar kurunda geri çekilmelere neden olabilir."

Rusya'dan Trump'a yanıt: Akıllı füzeler teröristleri vurmalıRusya'dan Trump'a yanıt: Akıllı füzeler teröristleri vurmalı

 

Rusya: Kendimizi ciddi olayların eşiğinde bulabilirizRusya: Kendimizi ciddi olayların eşiğinde bulabiliriz

 

Bu konularda ilginizi çekebilir