TÜİK'in getiri şampiyonu piyasayı şaşırttı

İMKB'nin ocak ayındaki agresif hareketi TÜİK verisini sorgulattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı finansal yatırım araçlarının reel getirilerinde İMKB 100 endeksinin Tüketici Fiyatları Endeksi'ne (TÜFE) göre yüzde 5,31 oranıyla en fazla kazandıran araç olması İMKB yatırımcıları tarafında şaşkınlığa sebep oldu.
 
TÜİK'in bugün açıkladığı verilere göre, ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek reel getiri, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 7,24, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,31 oranlarıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi'nde gerçekleşti.
 
Ocak ayında hızlı bir şekilde yükselişe geçerek tarihinin en yüksek seviyesi olan 86.787,15 puana kadar yükselen İMKB 100 endeksi 25 Ocak'tan sonra yükseldiğinden de hızlı bir şekilde düşeşe geçerek kazançlarının neredeyse tamamını geri vermişti. Ocak ayını 78.783,47 puandan tamamlayan endeks böylece Aralık ayı kapanışına göre nominal olarak sadece yüzde 0,74 oranında değer kazanmıştı.
 
TÜİK veriyi hesaplarken endeksin ortalama değerini kullanıyor
 
İMKB yatırımcıları, TÜİK'in açıkladığı reel getiri oranlarını, hesaplarıyla karşılaştırdıklarında arada büyük bir uçurum olduğunu fark ettiler. Oysa bu fark sadece hesaplamaya baz teşkil eden veriyle ilgili AA muhabirinin TÜİK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, bu verinin hesaplamasında İMKB'nin her gün açıkladığı 1. ve 2. seans kapanış değerlerinin ay sonunda ortalaması alınıyor ve bu ortalama değerin bir önceki ay ortalama değerine göre farkı getiri olarak esas alınıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre de Ocak ayını 78.783,47 puandan kapatan endeksin kapanış gününde 22 günlük hareketli ortalaması 82.298,27 olarak gerçekleşti. Aralık ayının 22 günlük hareketli ortalaması ise endeksin 78.208,44 puanda kapatmasına rağmen 76.744,30 olmuştu. İMKB 100 endeksinin getirisinin bu ortalama değerlerden hesaplandığında ocak ayında yüzde 7,28 olduğu görülüyor.
 
TÜİK yetkilileri, istatistiksel olarak aylık bir değerlendirme söz konusuysa sadece kapanış değerinden yapılan bir hesaplamanın yanlış sonuç vermesinin mümkün olduğunu, ortalama değer üzerinden yapılan hesaplamaların sadece bir kaç günde gerçekleşebilecek sert hareketlerin veriye etkisini dengelemesi açısından oldukça önemli ve faydalı olduğunu kaydetti.
 
TÜİK yetkilileri, endeks değeriyle ilgili kendilerinin herhangi bir hesaplama yapmadıklarını, sadece İMKB'nin her gün açıkladığı İMKB 100 endeksi verisinden hesaplama yaptıklarını sözlerine ekledi.