Türk Eximbank'tan 640 milyon dolarlık sendikasyon

Türk Eximbank, 1 yıl vadeli 640 milyon dolar tutarında 'euro sendikasyon' kredisi sağladı. Toplam 23 banka ile finansal kuruluşun katılım sağladığı sendikasyona yüksek talep geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Eximbank, Japon Mizuho Bank koordinatörlüğünde bir dizi bankanın konsorsiyumundan 1 yıl vadeli 640 milyon dolar tutarında ‘euro sendikasyon’ kredisi sağladı. Kredi ile ilgili anlaşma, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve katılımcı bankaların yetkilileri arasında Londra’da imzalandı. İmza töreninde konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türkiye ihracatının artamaya devam ettiğini, Türk Eximbank’ın da artan ihracatı desteklemek için uygun finansman sağlamaya yönelik hamlelerini güçlendirerek devam edeceğini söyledi. Yıldırım, “İhracat da, Türkiye ekonomisi de iyi gidiyor. Biz de, başta ihracat olmak üzere ülkemize döviz kazandırıcı faaliyetlere destek vermek için seferber olmuş durumdayız” dedi. İmzalanan son kredi anlaşmasıyla Türk Eximbank bu yıl üçüncü euro sendikasyonunu gerçekleştirmiş oldu.

Düşük maliyet, yüksek yenileme oranı

Japonya’nın üçüncü büyük bankası konumundaki Mizuho Bank Ltd. liderliğinde 20’den fazla banka ve finansal kuruluşun katılımıyla oluşturulan 640 milyon dolarlık sendikasyon kredisi, geçtiğimiz mart ayındaki sendikasyon kredisine kıyasla daha düşük maliyetle sağlandı. Yapılan açıklamaya göre 1 Ağustos tarihinde anlaşması imzalanan kredi, euro dilim için EURIBOR artı 90 baz puan ve dolar dilim için LIBOR artı 100 baz puan faiz oranları üzerinden gerçekleştirildi. İmzalanan anlaşmaya göre, Türk Eximbank yeni sendikasyonu daha yüksek bir oranla çevirmiş oldu. Genel Müdür Adnan Yıldırım sendikasyon kredisiyle ilgili gazetecilere şu bilgileri verdi:

“Bir yıl vadeli 640 milyon dolar tutarında sağladığımız kredi, birkaç açıdan önemli. Bir kere mart ayındaki sendikasyon işlemimize göre daha düşük maliyetli. Bu, geleceğe ilişkin de önemli bir işaret. Ayrıca temmuz ayında vadesi dolan bu sendikasyon kredisini, yüzde 110 oranında yenilemiş olduk. Bu da olumlu bir gelişme. Bu kredide, daha önce bizim sendikasyonlarımıza katılmamış ülke ve bankalardan katılım gerçekleşti, bu da önemli. 4 banka, bu sendikasyonla birlikte Türk Eximbank euro sendikasyonlarına ilk defa katılmış oldu. 640 milyon dolarlık krediye, Avrupa’dan 9, Uzakdoğu’dan 8, Körfezden 2 ülkeden bankalar katıldı. Türkiye’den de 4 banka sendikasyonda yer aldı. Böylece, toplam 23 banka ile finansal kuruluş katılım sağlamış oldu.”

2.7 milyar dolarlık kaynak

Türk Eximbank’ın, bu yıl başından bu yana, 2.7 milyar dolar kaynak sağladığının altını çizen Genel Müdür Adnan Yıldırım, “Bu kaynak geniş bir coğrafya ve dünyanın önde gelen bankalarından sağlandı. 2017 başından bu yana, sendikasyonlardan 1.3 milyar dolarlık fon sağladığımız gibi, 811 milyon dolar ikili ticari kredi ve 587 milyon dolar tutarında da uluslar üstü finansal kuruluşlardan destek sağladık” bilgisini paylaştı. Yıldırım, 2017 başından bu yana sağlanan kaynakların vadelerinin de 1 yıldan 22 yıla kadar uzanan geniş bir yelpazeye yayıldığını belirtti. İmza töreni sonrasında katılımcı bankaların temsilcileriyle de yapılan sohbette, Genel Müdür Adnan Yıldırım, sendikasyon işlemlerinde pozitif sonuç alınmasında, Türkiye’ye olan güvenin yanı sıra Türk Eximbank’ın son yıllarda hızla büyüyen bilançosuyla bağlantılı olarak geliştirdiği ilişkilerin de etkili olduğunu vurguladı. Konuştuğumuz katılımcı bankaların temsilcileri de, Türk Eximbank’ı “başarılı ve dinamik” bulduklarını ve “güven” duyduklarını ifade etti. Son dönemde Avrupa ile yaşanan politik ve Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde devam eden jeopolitik risklere karşın, sendikasyona katılımın yüksek olması, bankacılar tarafından gelecek sendikasyonlar için “olumlu bir gelişme” olarak değerlendirildi. Türk Eximbank’ın rasyolarının güçlü olması ve özellikle “sıfıra yakın batık oranı”nın bankaya duyulan güvende önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Sendikasyona talep yüksek

Londra’da imzalanan sendikasyon kredisinin liderliğini ve koordinasyonunu üstlenen Japon Mizuho Bank Ltd’nin EMEA Bölgesi Sorumlu CEO’su Yasuhito Hashimoto, Türk Eximbank’ın sağladığı sendikasyona talebin yüksek olduğunu vurguladı. Hashimoto şunları söyledi: “Biz Mizuho Bank olarak uzun yıllardır Türk Eximbank’ın sağladığı sendikasyon kredilerinde rol üstlenmekten son derece memnunuz. Türk Eximbank’ın gelişen Türkiye ihracatında daha da etkin olacağına inanıyoruz. Türk hükümetinin koyduğu ihracat hedefinin gerçekleşmesinde de Türk Eximbank entegre bir rol oynayacak. Bu olgu, Türk Eximbank’a ilgiyi de artırıyor. Bu yıl sendikasyonumuzda, yeni bazı ülke ve finans kuruluşları aramıza katıldı. İspanya’dan, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve Güney Kore’den katılımcılarımız var. Bundan da büyük memnuniyet duyuyoruz ve işbirliğimizin gelişerek devam etmesini umuyoruz.”

23 banka ve finansal kuruluş katıldı

23 banka ve finansal kuruluşun katıldığı sendikasyonda, euro diliminde 80 milyon ile Mizuho Bank başı çekerken, bir diğer Japon bankası The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ 41 milyon ile izledi. Commezbank, Emirates NBD Bank, ICBC, ING European Financial Services, Mediobanca, Standard Chartered Bank, Denizbank AG, Yapı ve Kredi Bankası ve Citibank yüksek miktarla katıldı. Dolar diliminde ise Arab Banking Corporation ve Sumitomo Mitsui Banking yer aldı.

China Development Bank’tan 200 milyon dolar kredi

Türk Eximbank, China Development Bank ile de 200 milyon dolarlık kredi anlaşması yaptı. Edinilen bilgiye göre bu kredinin vadesi 3 yıl olarak belirlendi. Son dönemde Çin bankaları ile geliştirilen ilişkiler kapsamında Türk Eximbank tarafından 500 milyon dolar tutarında orta ve uzun vadeli kaynak sağlandığı öğrenildi.

UK Export Finance ile anlaşma

Türk Eximbank, Birleşik Krallık ihracat finansman kuruluşu UK Export Finance (UKEF) ile anlaşma imzaladı. Genel Müdür Adnan Yıldırım ve UKEF adına CEO Louis Taylor’ın altına imza koyduğu anlaşma çerçevesinde, Türk ve Birleşik Krallık firmalarının üçüncü ülkelerde ortak üstlenecekleri projelere iki kuruluş arasında garanti, kontrgaranti ve reasürans vasıtasıyla ortak finansman sağlanacak. Ayrıca anlaşmaya göre, Türkiye ve Birleşik Krallık’ta yerleşik firmaların ortaklıklar kurarak ihalelere katılmaları teşvik edilecek ve daha esnek yapıda bir finansman paketi sunulabilecek.

ICBC liderlik etmek istedi

Türk Eximbank’ın sağladığı 640 milyon dolarlık sendikasyon kredisine toplam varlıklar ve piyasa değerine göre dünyanın en büyük bankaları arasında ilk sıralarda yer alan Çin Endüstri ve Ticaret Bankası’nın liderlik etmek istediği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, bu teklif Türk Eximbank tarafından memnuniyetle karşılandı ancak, Japon Mizuho Bank’ın liderliği ile başlanılan sendikasyon sürecinin devam etmesinin doğru olacağı ICBC’ye anlatıldı. Türk Eximbank yetkilileri, bir başka sendikasyonu ICBC liderliğinde gerçekleştirmekten memnuniyet duyacaklarını da aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir