Türk şirketler AB'den daha kolay fon sağlayacak

SPK Başkanı Ertaş, "AB ile müzakere süreci ile eş zamanlı olarak sermaye piyasalarımızın da küresel sermaye piyasalarına entegrasyonu için kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz, kısa sürede tamamlanacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, geçen hafta Türkiye'nin AB'ye katılımı için açılan yeni fasıla işaret ederek, "Ülkemizin AB ile müzakere süreci ile eş zamanlı olarak sermaye piyasalarımızın da küresel sermaye piyasalarına entegrasyonu için kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz, kısa sürede tamamlanacak" dedi. 

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen "Halka Arz: Sorunlar ve Çözümler" konferansı, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ve TSPB Başkanı İlhami Koç'un katılımıyla gerçekleştirildi. 

Ertaş konferansın açılışında yaptığı konuşmada, finans tarihinde başarılı halka arzlar olduğu gibi, bir o kadar da başarısızlık hikayelerinin mevcut olduğunu söyledi. 

Halka arzın bir defalık bir işlem değil, şirketin hayatta olduğu sürece adeta tüm paydaşlarla bir evlilik olduğuna işaret eden Ertaş, bu nedenle de finans literatürünün en tartışmalı alanlarından ve üzerinde en çok akademik araştırma yapılan konularından birisi olduğunu aktardı. 

Ertaş, SPK olarak bir süredir halka arzları teşvik etmek, yaygınlaştırmak ve finans sistemi içinde kalıcı bir yere yerleştirmek için yaptıkları çalışmalardan bahsederek, şunları anlattı: 

"Bu amaçla hazırlanan yeni SPK Kanunu 2012 yılının son gününde yürürlüğe girmiştir. Yeni kanunumuz halka arzlarda, yatırımcının korunması ve kamunun aydınlatılması ilkesi çerçevesinde yeni bir anlayışı benimsemiştir. Yeni kanunun yürürlüğe girmesi sonrasında, İstanbul'u dünyanın önemli bir finans merkezi yapma hedefimiz var. Bu hedef çerçevesinde tüm ikincil mevzuatı, genelde de AB direktiflerini esas alarak yeniledik.  

Geçen hafta AB'ye katılım müzakereleri hızlandı ve Ekonomik ve Parasal Politikalar başlıklı 17'nci Fasıl açıldı. Biz de tam merkezindeyiz. Ülkemizin AB ile müzakere süreci ile eş zamanlı olarak sermaye piyasalarımızın da küresel sermaye piyasalarına entegrasyonu için kapsamlı bir çalışma yürütmekteyiz." 

SPK Başkanı Ertaş, bu çerçevede SPK tarafından onaylanan ve pay ihraçlarında kullanılan izahname formatlarının, AB izahname düzenlemelerine eşdeğer olarak kabul edilmesi için Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (European Securities and Markets Authority-ESMA) ile önemli bir proje yürüttüklerinin bilgisini verdi. 

Projenin çok kısa bir sürede tamamlanacağını bildiren Ertaş, proje tamamlandığında Avrupa otoritelerinin Türk şirketlerinin izahnamelerini kabul eder hale geleceğini ve projenin Türk şirketlerinin AB üyesi ülkelerden fon sağlamalarını kolaylaştıracağını söyledi. 

"Otobanı kullanıp kullanmamak şirketlerin kararı"

Ertaş, yaptıkları araştırmalara göre, İSO 500 ve İkinci 500'de yer alan şirketlerde borç özkaynak oranında da artış eğilimi gözlediklerini belirterek, şunları kaydetti: 

"Öyleyse çözüm ya şirketler çalışıp kazançlarının önemli bir kısmını kreditörlerine faiz olarak ödeyecekler ya da halka açılıp daha dengeli, daha güvenli yollarına devam edecekler. Tercih şirket sahiplerinin. Bize düşen görev, altyapıyı, otobanı hazırlamak ama o otobanı kullanıp kullanmamak şirket sahiplerinin kararı. Biz Türkiye olarak şirketlerimizi batının içine girdiği bu borç sarmalına sokmamak için radikal bir düzenleme yaptık, bir reform gerçekleştirdik." 

Aracı kuruluşlara potansiyellerini tam olarak kullanmadıkları eleştirisi getiren Ertaş aracı kuruluşların performansından memnun olmadıklarını kaydetti.