'Türkiye için seferberiz'

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel BARAN: Ankara Ticaret Odası yönetimi olarak temel amacımız ilimizde ve ülkemizde ekonominin daha da canlanmasına katkıda bulunmak ve ekonomik gelişimin önündeki engelleri kamu ile birlikte çalışarak kaldırmak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gürsel BARAN
Ankara Ticaret Odası Başkanı

Ankara Ticaret Odası yönetimi olarak temel amacımız ilimizde ve ülkemizde ekonominin daha da canlanmasına katkıda bulunmak ve ekonomik gelişimin önündeki engelleri kamu ile birlikte çalışarak kaldırmak. Üyelerimizi merkeze aldığımız bir çalışma yöntemi izliyoruz. Merkezde oluşturacağımız bir ivmenin ilk halka olan şehir ekonomisine, ardından bölge, ardından da ülke ekonomisine katkı sağlayacağının bilincindeyiz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğine katkıda bulunmak için canla başla çalışıyoruz. Üyelerimize en az bir kişiye istihdam sağlamaları konusunda çağrıda bulundum. Oda olarak yaptığımız anketlerde, üyelerimizin devletin istihdam desteklerinden haberdar olmadığı sonucu ortaya çıkınca, bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verdik. İŞKUR Genel Müdürü Sayın Mehmet Ali Özkan, KOSGEB Başkanı Sayın Recep Biçer, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Sayın İsmet Gergerli ve Türkiye Bankalar Birliği Genel Başkanı Sayın Hüseyin Aydın’ı meclis toplantımıza davet ettik. Sunumlar yaparak devletin başta istihdam olmak üzere işverene sağladığı destekleri anlattılar.

Kredi Garanti Fonu bizim üyelerimiz için çok önemli bir destek mekanizması. Bizim ülkemizde de dünyanın diğer ülkelerinde de küçük ve orta boy işletmelerin finansman kaynaklarına ulaşmalarındaki en büyük problem yeterli teminata sahip olmamaları veya gerekli fona erişememeleridir. Fon teminat yetersizliği yaşayan işletmelerin bankalardan kullandığı krediye kefalet sağlıyor. Bununla da kalmıyor, o işletme SSK ve vergi borcu varsa, kullanacağı kredinin içinden bu borcu da ödeme imkanı bulabiliyor ki bu çok büyük destek. İşletmelerin % 99’unu oluşturan KOBİ’lerin fon ve benzeri yöntemlerle desteklenmesi ekonomik ve sosyal gelişim için önemli. Üyelerimize destek veren kurum ve kuruluşların yetkililerine, devletimize teşekkür ediyorum.

İŞKUR hizmet noktası

Türkiye İş Kurumu ile protokol imzalayarak odamız bünyesinde İŞKUR Hizmet Noktası açtık. Üyelerimiz, isterlerse 4440286 numaralı telefondan, isterlerse hizmet noktamıza gelerek Artı İstihdam Desteği, İşbaşı Eğitim Desteği, Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Desteği başta olmak üzere istihdam destekleri konusunda bilgi alabiliyorlar.

Üyelerimizin finansman ihtiyacının ve finansmana ulaşma zorluklarının bilincindeydik. TOBB öncülüğünde başlatılan Nefes Kredisi’ne 365 oda-borsa içerisinde en büyük desteği Oda olarak biz verdik. 1 milyar TL tutarında kredi hacmi oluşturarak Denizbank ve Ziraat Bankası aracılığıyla üyelerimizin yararına sunduk. 24 Şubat itibariyle 2.818 üyemiz iki bankadan yaklaşık 295 milyon lira kredi kullandı. Hedefimiz 20 bin üyemizin ucuz finansmana erişebilmesi, nefes alması. Onlar nefes alırsa, ticaretin ciğerlerinin bayram edeceğinin bilincindeyiz. İşler büyürse Türkiye büyür.

Ekonomimizin düze çıkması için ihracatımızın artması gerekiyor. Bu hem üretimle hem de pazarlamayla ilgili. Mal satmak için yurtdışına gidip gelmek zorundayız. Yeni pazarlara açılarak Ankara’nın ihracatını artırmak istiyoruz. Ankaralı işadamları olarak yurtdışına direkt uçuşlar konusunda mevcut durumdan rahatsızız. Ankara’dan 3 saatlik uçuş mesafesinde 20 destinasyon olduğu halde, İstanbul üzerinden aktarmalı uçuş yapmak zorunda kalıyoruz. 3 saatte Berlin’e gidebilecekken doğrudan uçuş olmadığı için İstanbul aktarmalı gidiyoruz. Bu da bir günümüzü alıyor. Aktarmalı uçuş hem zaman hem de para kaybı. Bu durum Ankara’nın “Avrupa Başkenti” imajına da zarar veriyor. Birçok ülkenin başkenti direkt uçuşlar ile diğer ülkelerin başkentlerine bağlı. Bu durum Ankara’ya gelmek isteyen yatırımcıları da, sağlık turizmi gelişimini de olumsuz etkiliyor.

Fuar alanı konusunu çok önemsiyoruz. Akyurt’taki fuar alanının tamamlanmasıyla, üreticilerimizin ürünlerini dünya pazarlarına kolaylıkla ulaştırabileceğini, yenilikleri takip ederek ticaretlerini artırabileceklerini vurguluyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir