Uzman adayları isyan etti

Sermaye piyasalarında uzun yıllardır tartışma konusu olan lisanslama sınavları, kurumlar ile uzman adaylarını karşı karşıya getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

 

BORSA/FİNANS SERVİSİ - Sermaye piyasalarında çalışanları lisanslamak için yapılan sınavlar, adayları isyan noktasına getirdi. Çalışacak kaynak bulamamaktan, konu başlıklarının çok geniş tutulmasından ve praktikte kullanımı olmayan bilgilerin sorulmasından şikayetçi olan adaylar, sorunlarının çözülmesi için imza kampanyası başlattı.

Sınavlardan sorumlu olan Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL) ise başarı oranların çok düşük kaldığı sınavlarda sistemsel değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Change. org üzerinden yürütülen kampanyaya 757 imza gelirken, rakam bine tamamlandığında adaylar Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (Bİ- MER) başvuracaklar. 

Sermaye piyasası işlemleri, türev araçlar, kredi derecelendirme, gayrimenkul değerleme, kurumsal yönetim, bağımsız denetim gibi alanlarda çalışmak için gerekli lisanslar, SPL’nin düzenlediği 9 sınavın sonucuna göre veriliyor. Adaylar çalışmak istedikleri alana göre bu sınavlardan bir veya daha fazlasına giriyor. Ancak içlerinde uzun yıllardır sektörde görev alan kişilerin de olduğu uzman adaylarının sınavlarda başarı oranları çok düşük kalıyor. Bu oranlar resmi olarak açıklanmazken, temel düzey sınavlarında başarı oranının yüzde 1’lere gerilediği iddia ediliyor.

İmza kampanyasını başlatan ALB Menkul Değerler Risk Yönetim Uzmanı Barış Güvenç, sınavda sorumlu olunan konu başlıklarının çok geniş bir alanı kapsadığını ve hazırlanmak için yeterli kaynak yayınlamadığını belirterek, “Sınavlardan geçen kişi sayısı çok az. Defalarca aynı sınava girmesine rağmen kalan arkadaşlarımız var. Her bir sınavda geçme notu 60 olmasına rağmen, girilen sınavlarının ortalamasının 70 olması gerekiyor. Bu nedenle bütün sınavlar geçilse bile lisans almaya hak kazanamayanlar oluyor” diye konuştu. Çeşitli internet sitelerinde bir araya gelen adaylar, sınav sisteminin para tuzağı olduğunu, hatalı sorular itiraz etmek için bile ücret talep edildiğini, nereden nasıl çalışacaklarını bilemediklerini belirten paylaşımlarda bulunuyorlar.

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan SPL Genel Müdürü Serkan Karabacak, sermaye piyasalarında çalışan 60 bin kişiyi ilgilendiren sorunların farkında olduklarını belirterek adayların sabretmesini, kasım ayında yapılacak sınav öncesinde sorunları çözmüş olacaklarını söyledi. Karabacak, çalışma kaynağı sorunu için rehberler hazırlattıklarını, sınav sorularına yönelik şikayetleri gidermek için soruları gözden geçirecek bir kurul oluşturacaklarını ve bilgisayar tabanlı sınav sistemine geçeceklerini söyledi. 

Kasımdaki sınava yetişecek 

Rehberleri eylül ayına yetiştirmeyi hedefl ediklerini belirten Karabacak, “Hazırlığımızı yapıyoruz, piyasa sabırlı olsun” dedi. Uzmanlık sınavlarının bilgisayar tabanlı sisteme geçmesinin zaman alacağını ve bir süre hem yazılı hem de online sınav yapabileceklerini belirten Karabacak, sertifika sahiplerinin yenileme eğitimlerini de sanal ortama taşınacağının bilgisini verdi. Sorulara yönelik şikayetleri en aza indirgemek için de planları olduğunu söyleyen Karabacak, uzman kişilerden oluşturulacak bir kurul ile soruların bir havuzda toplanacağını bildirdi. Soruları Anadolu Üniversitesi’nin hazırladığını hatırlatan Karabacak, sınava şaibe karışmaması için SPL’nin soruları sınavdan önce görmediğini de kaydetti. 

Sınavlara hazırlanmadan giriliyor 

Önlemler ardından başarı oranlarında büyük değişim beklemediğinin de altını çizen Karabacak, “Şikayetler olduğunu biliyoruz. Bunları çözmek için çalışıyoruz ancak tek sorun sınavda değil. Sınava öylesine giren, birkaç sorudan fazlasını çözmeden çıkan çok sayıda kişi var. Dünyada bu sınavlar çok ciddi bir şekilde ele alınıyor. Biz de bu seviyeyi korumak istiyoruz. Kaynak sıkıntının farkındayız ancak doğru düzgün çalışmadan sınava giren çok sayıda kişi olduğu da göz ardı edilmemeli” dedi.

Sınav ücretleri ile ilgili eleştirileri de cevap veren Karabacak, “Sınav bedelleri ABD, İngiltere gibi ülkelerde binlerce doları buluyor. Bizde ise 9 sınavın tamamı için 150 TL ücret alınıyor. Dünya ortalamalarına bakıldığında bu ücretin hiç de yüksek olmadığını görürsünüz. Hatta ücret düşük olduğu için sınava sadece sorulara bakmak için giren kişilerin başarıyı düşürüyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir