Vakıfbank Genel Müdürü: Paket çalışmamız var, müjdeleri vereceğiz

Bankacılık sektörünün elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Vakıfbank Genel Müdürü Özcan, "Başka paket çalışmalarımız da var. Sonrasında bu müjdeleri vereceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, bankanın sağladığı kredi kampanyalarına ilişkinde açıklamalarda bulundu.

VakıfBank olarak 3 kampanya sunduklarını anımsatan Özcan, şu bilgileri verdi:

"Birinci kampanyamız kredi kartı kampanyası. Aslında bu kampanyayı ilk önce Ziraat Bankası açıklamıştı. Biz de Ziraat Bankası'na benzer şekilde kendi kredi kartı müşterilerimize bu kampanyayı başlatmış olduk. Bir kere bankamızın kredi kartı borçluları eğer borçlarını ödemekte zorlanıyorlarsa. Yani eğer borçlarının asgari bakiyesini ödeyip kalanını taksitlendiriyorlarsa ve bir şekilde sarmala girmişlerse bu bir müddet sonra bu kredi kartı borçlarının ödeme güçlüğüne düşerek yasal takibe intikal etmeleri anlamına gelebilir. Biz bu müşterilerimizi rahatlatmak için bir kampanya yapalım diye düşündük.

Burada da müşterilerimize eğer 24 aya kadar bu kredi kartı borçlarını yapılandırmak isterlerse aylık yüzde 1,10 faiz uygulayacağız. Kredi kartlarında yasal faiz oranı aylık yüzde 2,25’tir. Yine aynı şekilde borçlarını 60 aya kadar yapılandırmak isterlerse de aylık faiz oranı yüzde 1,20 olacak. Bizim kredi kartı borçlusu müşterimizin başka bankaların da kartı varsa ve oradaki borçlarını da yapılandırmak isterlerse de yardımcı olacağız. Tabii o kartları bize taşımaları kaydıyla"

Bu şekilde 200 binin üzerinde başvuru beklediklerini aktaran Özcan, “Bizim aşağı yukarı 4 milyon civarında kartımız var. Biz kredi kartı sayısında sektörde yaklaşık yüzde 7 paya sahibiz, ama kredi kartı hacminde ise yaklaşık yüzde 6'lık paya sahibiz. Kredi kartları hacmi bakımından yani harcama bakımından biz 7. bankayız. İlk 6'da özel banka var biz 7. sıradayız. Kamu bankaları açısından birinciyiz bu anlamda" şeklinde konuştu.

"Borcu aksayan 130 bin müşterimiz var"

VakıfBank Genel Müdürü Özcan, ikinci kampanyalarının şimdilik sadece VakıfBank'ta olan "Yapılandırma Kampanyası" olduğunu belirterek, konuşması söyle sürdürdü:

"Bizim kredi borcu olan bireysel ve ticari müşterilerimiz var. Aşağı yukarı 3 milyon liranın altında VakıfBank'a borcu olan ve 31 günden fazla aksaması bulunan yaklaşık 130 bin müşterimiz var. Bu müşterilerimizin aksaması, onların ödeme güçlüğü içerisinde olduğunu gösteriyor. Belki bunların bir kısmı takibe intikal ettirilecek. Biz de bu müşterilerimize diyoruz ki; 'Gelin sizinle de el sıkışalım bize olan borçlarının uygun faiz ve vadeyle yapılandıralım' Eğer bireysel müşteriyse, tüketici kredisi kullanmışsa, bu müşterimize diyoruz ki; 'Sana 3 ay ödemesiz dönemli, 36 ay da vadeli. Eğer borcun miktarı 100 bin liranın altındaysa aylık faiz oranı 0,98 olsun' diyoruz. Aylık 0,98 faiz oranıyla 100 bin liranın altında kredi borcu olan tüketicilerin borcunu, 3 ay ödemesiz 36 ay vadeli ile yapılandıracağız. Eğer ticari bir müşterimiz ise o zaman da 6 ay ödemesiz, 60 aya kadar vade vereceğiz.

Eğer borcun miktarı 100 bin lira ile 750 bin lira arasında ise, o zamanda bu müşterilerimize aylık 1,25 faiz oranını uygulayacağız. Yine aynı vade şartlarıyla; tüketicilerde 3 ay ödemesiz 36 ay vade, ticari firmalarda, KOBİ'lerde özellikle 6 ay ödemesiz 60 ay vade imkanı sunacağız. Onlara da 100 bin lira 750 bin lira arasındaysa yüzde 1,25 faiz oranını, 750 bin lira ile 3 milyon lira arasındaki müşterilerimize de aylık yüzde 1,5 faiz oranını uygulayacağız"

"Faizden vazgeçiyoruz"

Mehmet Emin Özcan, bir diğer kampanyalarının borcu temerrüde düşmemiş, borçlarını ödeyen ama ödemekte zorluk çeken, borcunun taksitinden vadesinin üzerinden 30 günden fazla zaman geçmiş müşterileri yönelik olduğunu söyledi.

Söz konusu müşterilerine yasal takibe düşmeden rahat nefes aldırmak istediklerini belirten Özcan, takipteki kredilerin faizinin sıfırlanmasına yönelik kampanyada ise, VakıfBank'a olan borcu 100 bin liranın altında olan ama yasal takibe maruz kalmış müşterilerine borcunu defaten veya bir yıla kadar vade imkanı sağladıklarını aktardı.

Özcan, söz konusu kampanyada bütün faizleri sıfırladıklarının altını çizerek, "Yani 100 bin liranın altında borcu varsa ve takibe düşmüşse müşterimiz, diyoruz ki 'Gelin biz sizinle de el sıkışalım. Ana para borcunuzu defaten ya da 1 yıl içinde ödeyin. Eğer ödeyebiliyorsanız peşin ödeyin. Peşin ödeme şansınız yoksa, o zaman biz bunu taksitlendirelim bir yıl içinde ödeyin. Bir yılın sonunda da borcunuzu kapatın, biz de sizden faiz almayalım, sıfır faiz. Faizden vazgeçiyoruz" diye konuştu.

KOBİ Değer Kredisi'ne rekor başvuru

10 Ocak'ta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın duyurduğu "KOBİ Değer Kredisi" paketine ilişkin bilgi de veren Özcan, "Aşağı yukarı 10 günde 7 bin şirket başvuru yaptı, 2,5 milyar lira kredi talebinde bulundular. Bu da rekor bir başvuru. Çok kısa sürede çok büyük başvuru aldık. Başvuranların imalatçı ve ihracatçı olanları 2 bin firma" diye konuştu.

Yeni kampanya yapılacak

VakıfBank Genel Müdürü Özcan, başka paket çalışmalarının da bulunduğunu ve gelecek dönemde bunun da müjdelerinin kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

Yakın zamanda çok uygun maliyetle 550 milyon TL karşılığı 8 yıl vadeli bir kredi temin ettiklerini belirten Özcan, yurt dışından Türk Lirası olarak borçlandıklarını ifade etti.

Bununla da yine bir kampanya düşündüklerini dile getiren Özcan, "Daha henüz bunu tam kararlaştırmadık ayrıntıları ama inşallah bunu da yakın zamanda kamuoyuna açıklarız" dedi.

"Müşterilerini kaptırmak istemiyorlarsa, kampanya yapsınlar"

Özcan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Kampanyaların devamının gelmesi lazım. Bankacılık sektörünün bu dönemde elini taşın altına koyması gerekir. Sadece kamu bankalarının değil tüm bankaların bu fedakarlığı yapması lazım. Kamu bankaları olarak kredi kartı pazarında payımız küçük. Yaklaşık yüzde 9 Ziraat Bankası, yüzde 7 VakıfBank ve yüzde 5 Halkbank pazar payı var. Halbuki, kredi kartı sayısı açısından daha büyük özel bankalar var. Kredi kartı işlem hacmi açısından VakıfBank'ın payı yüzde 6,25, Ziraat Bank'ın yüzde 5 ve Halkbank'ın yüzde 3'ün üzerinde. Burada da yine ağırlıklı özel bankalar var. Biz bu kampanyaları rekabet için yapmıyoruz. Kredi kartı borçluları rahat nefes alsın diye yapıyoruz. Ama özel bankalar da bunu yaparsa büyük memnuniyet duyarız. İlgili bankalar müşterilerinin bize gelmesini istemiyorlarsa, onlar da böyle kampanyalar yapması lazım"

"Bankalar ticari müesseselerdir"

VakıfBank Genel Müdürü Özcan, yapılan bütün kampanyaların, açıklanan paketlerin hepsinin en ince düşünüldüğünü, en ufak ayrıntısının hesaplandığını, kamu yararının gözetildiğini söyledi.

"Bizim sokağa atacak 1 liramız yok" diyen Özcan, bankaların ticari müesseseler olduğunu belirtti ve ekledi: "Bankalar, karlılık ve verimlilik esasına göre çalışan yerler. Biz yaptığımız her kampanyanın maliyetini hesaplıyoruz. Bunların hepsinde hem toplumun hem bankanın yararı var"

"Bankacılıkta karlar çok büyük değil"

Özcan ayrıca, geçen yıl enflasyonun yüzde 20'nin üzerinde gerçekleştiği göz önüne alındığında herhangi bir işletmenin karlı sayılabilmesi için yüzde 20'nin üzerinde kar etmesi gerektiğini söyledi. Bankacılık sektörünün 2018'de özkaynak karlılığının yüzde 10'lar civarında olmasını beklediğini ifade eden Özcan, bankaların karına nominal olarak değil, oransal olarak bakılması gerektiğinin altını çizdi.

VakıfBank Genel Müdürü Özcan, "Nominal olarak bakarsanız yanılırsınız. VakıfBank'ın özkaynakları 20 milyar liranın çok üzerinde. Faraza 30 milyar lira olsun. Enflasyon kadar kar yapsanız 6 milyar lira yapar. Halbuki, ancak bu karla sermayesini koruyabilmiş. Maalesef böyle bir yanılgı olabiliyor. Aslında koyulan sermayeye göre oransal kar çok büyük değil" ifadelerini kullandı.