Wall Street'in zirve denemesi takip ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar İtalya seçim sonuçlarından belirsizlik çıkmasının ardından gerçekleşen kayıplar, ABD'de Fed'in, Avro bölgesinde ECB'nin açıklamaları sonrası parasal genişlemenin devam edeceği algısı ile fazlasıyla geri alındı.

Son iki günde Fed Başkanı Ben Bernanke'nin yaptığı konuşmalardan parasal genişlemenin kısa vadede sınırlanmayacağı sonucunu çıkaran piyasalar, dün ECB Başkanı Mario Draghi'nin de kısa vadede genişlemeci politikadan vazgeçilmeyeceğini söylemesi ile yüzde 1'leri aşan yükselişler gerçekleştirdi.

ABD'de Dow Jones endeksi gün içinde gördüğü 14.105 puan ile tarihi kapanış rekorunun üzerini test ettikten sonra günü, yüzde 1,26 oranında yükselişle tarihinin en yüksek 5. kapanışı olan 14.075 puandan tamamladı. Dow Jones endeksinin tarihi kapanış rekoru 9 Ekim 2007 tarihindeki 14.164 puan seviyesinde bulunuyor.

Almanya'da DAX endeksi de günü yüzde 1,04 oranında yükselişle tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,88, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,92 oranında değer kazandı.
Yurt içinde faizler dün de yatay seyrini devam ettirdi. Gösterge tahvilin bileşik faizi günü yüzde 5,70 seviyesinden tamamlarken, İMKB 100 endeksi gün içinde 78.500 sınırına kadar yükselse de günü yüzde 0,84 oranında yükselişle 78.166 puandan tamamladı.

Bugün Japonya'da Başbakan Shinzo Abe'nin Asya Katılım Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı Merkez Bankası başkanlığına aday göstermesi sonrasında Nikkei 225 endeksi yüzde 2,71 oranında yükseliş kaydetti.

Analistler bugün için yurt içinde dış ticaret verilerinin, küresel piyasalarda ise yoğun veri akışının takip edileceğini belirterek, açılışta pozitif görünümün koruncağını tahmin ediyor.