Yabancı martta net 442 milyon $ alım yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul (BIST)hisse senedi piyasasında Mart ayında ağırlıklı olarak bankacılık sektöründe olmak üzere net 442.3 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

BIST 100 endeksinin yüzde 8.3 değer kazandığı Mart ayında, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir alt kademesi olan BB+'ya yükseltmişti.

Merkez Bankası'nın Mart ayı toplantısında beklentilerin aksine zorunlu karşılıklarda artışa gitmemesi, Kürt sorununda çözüm sürecine ilişkin atılan adımlar ve İsrail'in Mavi Marmara olayı nedeniyle Türkiye'den özür dilemesi, borsayı destekleyici unsurlar olarak öne çıkmıştı.

Yabancı yatırımcıların Mart ayında en çok net alım yaptıkları hisseler 114.3milyon dolar ile Halkbank, 102.6 milyon dolar ile Garanti Bankası ve 100.9 milyon dolar ile İş Bankası olarak sıralandı.

En çok net satış gerçekleştirilen hisseler ise 74 milyon dolar ile Turkcell, 42.8 milyon dolar ile Erdemir ve 39 milyon dolar ile Türk Hava Yolları oldu.

Mart ayında yabancı banka, aracı kurum veya şahıs nam ve hesabına gerçekleştirilen alım işlemleri 6.77 milyar dolar olurken, satım işlemleri 6.33milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplam işlem hacmi 13.09 milyar dolar oldu.

Yabancı yatırımcıların net alımları ilk üç ayda 566.1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında 183 milyon dolarlık net alım gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, Şubat ayında 59.2 milyon dolar ile net satıştaydılar.