Yabancı sattı, yerli kaybetti
Yabancılar 2 günde 50 milyon lot banka hissesi sattı, lokomotif bankaların piyasa değeri 2 günde 16 milyar lira eridi.
İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 25 Ocak ve 28 Ocak tarihlerinde yaşanan yüzde 6,10 oranındaki sert düşüşte, yabancıların banka hisselerinde yaptıkları satışlar etkili oldu.
İMKB ve Takasbank verilerinden derlenen bilgilere göre, yabancıların bu iki günde 6 büyük banka hissesinde yaptıkları yaklaşık 51 milyon lot ve 446 milyon liralık satışla bankacılık endeksi yüzde 8,80 oranında değer kaybetti. 6 Bankanın bu satışla toplam piyasa değerleri de 16 milyar lira azalarak 180,2 milyar liradan 164,2 milyar liraya geriledi.
İki günde yabancı takasında en çok azalan banka hissesi Garanti Bankası olurken, en fazla çıkış Citibank'tan oldu. Citibank, Garanti Bankası hisselerinde iki günde 15,7 milyon lot satış gerçekleştirirken, ikinci sırada ise 9,5 milyon lotla Akbank hisseleri yer aldı.
Citibank 6 banka hissesinde 38 milyon lot satış yaptı
Citibank'ın iki günde 6 büyük banka hisselerinde yaptığı 38 milyon lotluk satışı, o günkü ağırlıklı ortalama fiyat (AOF) ile sattığı düşünüldüğünde 353 milyon lirayı aşarken, Deutsche Bank yabancı takasından ise iki günde yaklaşık 13 milyon lot ve 93 milyon liralık satış gerçekleştirildi.
Endeks üzerinde ağırlığı yüksek 6 büyük banka hissesinde yapılan satışlarla hızla düşüşe geçen İMKB'de şirketlerin toplam piyasa değeri bu iki günde 32 milyar lira gerileyerek 576 milyar lira oldu.
28 Ocak tarihinden sonra da değer kaybetmeye devam eden İMKB'de toplam piyasa değeri, 47 milyar lira azalarak 561 milyar liraya, 6 bankanın piyasa değeri ise 21,8 milyar liralık düşüşle 158,4 milyar liraya geriledi.
Banka hisselerinde satış yapan yabancıların banka dışı hisselerde alış tarafında olmaları ise dikkati çekti. Özellikle Citibank aynı iki günde PETKİM, Türk Hava Yolları, Doğan Grubu hisseleri, Sabancı Holding gibi hisselerde banka hisselerindeki satışlarıyla aynı oranda olmamakla birlikte alış tarafındaydı.
Yabancıların portföyü 25 Ocak tarihi itibariyle 78,2 milyar dolar
Banka hisselerinin yüksek likiditeye sahip olması, ve son yükselişte endeksin üzerinde getiriye sahip olması nedeniyle kar realizasyonları için ilk değerlendirilen hisseler oluyor. Buna rağmen endeksin ve banka hisselerinin asıl düşüşüne ise, Moody's'in not artırımı beklentilerinin ertelenmesine neden olan açıklamaları sonrası alış tarafının düşük kalmasının neden olduğu görülüyor.
Takas değişimlerinin incelendiği Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası (C), Yapı Kredi Bankası, Halkbank ve Vakıfbank hisselerinde Citibank Yabancı Takası ve Deutschebank Yabancı takaslarında halen çok yüksek miktarda pozisyon taşıdıkları dikkati çekiyor.
Merkez bankasının açıkladığı son verilere göre yabancı yatırımcıların toplam hisse senedi bu haftaki satışlar ve değer kaybı öncesi olan 25 Ocak 2013 tarihi itibariyle 78,2 milyar dolar seviyesinde.
"Yabancı satışları Moody's'ten gelen açıklamaların ardından yoğunlaştı"
Garanti Yatırım Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven, İMKB'de dolar bazlı 50.000-51.000 direnç bölgesinde artan yabancı satışlarının özellikle Moody's'ten gelen açıklamaların ardından yoğunlaştığını belirtti.
Moody's'in kredi notu artırımı konusunda beklentileri öteleyen açıklamaları sonrasında satış baskısının arttığını ifade eden Yurtaşseven, "TCMB verilerine göre geçtiğimiz hafta nette yabancı satışı görülmese de, bu haftaya ilişkin olarak önümüzdeki hafta açıklanacak verilerde yabancı yatırımcıların 11 haftanın ardından ilk kez net satış tarafında yer almalarını bekliyoruz" dedi.
Teknik anlamda endeksin aşırı satım seviyesinde bulunduğunu kaydeden Yurtdaşseven, "Bu anlamda tepki alımları ön plana çıkmaya başlayabilir. Ancak tepki alımlarının boyutunu bankacılık sektöründeki karlılık, banka munzam oranlarına yönelik beklentiler ve kredi notuna ilişkin haber akışı belirleyecektir" değerlendirmesinde bulundu.