Yapı Kredi 2013'te organik büyüyecek

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Organik büyümeye çok önem versek de, elimize inorganik herhangi bir fırsat geçerse çok ciddi şekilde değerlendireceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

İSTANBUL - Yapı Kredi gelecek yıl 40-50 şube açıp organik büyümeye odaklanırken, çıkacak inorganik büyüme fırsatlarını ise ciddi şekilde değerlendirecek. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Yapı Kredi Türkiye'nin en güçlü ve sağlam finansal kurulumlarından biri... Organik büyümeye çok önem versek de, elimize inorganik herhangi bir fırsat geçerse çok ciddi şekilde  değerlendireceğiz. Ancak şu anda somut bir şey yok" dedi.

Yapı Kredi'nin ana hissedarı Koç Finansal Hizmetler'in 10'uncu yılına ilişkin düzenlenen basın toplantısında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, UniCredit CEO'su Federico Ghizzoni bankanın hedeflerini paylaştı.

Satın alma hedefte ama masada değil

UniCredit CEO'su Federico Ghizzoni de Türkiye'nin en öncelikli pazarlarından biri olduğunu belirterek, Türkiye'de büyümeye ve yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Büyüme kapsamında satın alma konusunda piyasada olan fırsatları yakından izlediklerini kaydeden Ghizzoni "Ama şu anda herhangi bir planımız yok. Yapı Kredi her sene iki haneli rakamlarla büyüyen bir banka, Türkiye'de organik olarak büyümeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Yapı Kredi Bankası en iyi yatırımımız

Ghizzoni, UniCredit'in Türkiye biriminin, UniCredit Avrupa'nın finansal sonuçlarına katkısının yüzde 25, toplam gelirlere katkısının ise yüzde 5 olduğunu belirterek "Yapı Kredi'ye yapılan yatırım, UniCredit'in son 10 yılda yaptığı en iyi yatırımlardan biri... Yapı Kredi sermaye ve likidite anlamında oldukça rahat konumda" dedi. Yapı Kredi 118.2 milyar lira aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin beşinci büyük bankası iken; UniCredit ise, aktiflerine göre İtalya'nın en büyük bankası konumunda. Ghizzoni İtalyan bankalarıyla ilgili olarak da, şu anda brüt yüzde 10-11, net yüzde 6 civarında olan sorunlu kredi oranının İtalyan bankalarının temel problemi olduğunu, ancak bunun çevrilebilir  olduğunu söyledi.

Koç Finansal Hizmetler ortaklığının her iki sermayedar için de kendini ispatladığını belirten Federico Ghizzoni, "UniCredit olarak 2002 yılında Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldığımızda, ülke ekonomisi 2000-2001 yıllarında yaşanan finansal krizden henüz çıkmaya başlamıştı. Bakıldığında bu yatırım hem fırsat, hem de risk içeriyordu. Ancak 10 yıl sonunda elde edilen başarının doğru bir karar vermiş olduğumuzu gösterdiğini mutlulukla görüyorum. Türkiye son dönemde ciddi bir değişim
gerçekleştirdi ve parlayan bir yıldız oldu" dedi.

Erbil'de temsilcilik için uygun zamanı bekliyoruz

[PAGE]

Erbil'de temsilcilik için uygun zamanı bekliyoruz

Bankanın 2013 hedefleri doğrultusunda kredi büyümesinin yüzde 16-18 aralığında olacağını belirten Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, mevduatlarda ise sektörün 1-2 puan üzerinde büyüyeceklerini kaydetti. Yapı Kredi'nin üçüncü çeyrek net karı 541.5 milyon lira olurken, bankanın krediler ve alacakları 72.7 milyar lira, toplam mevduatı ise 66.6 milyar liraya ulaştı. Açıkalın, gelecek sene organik büyümeyi sürdüreceklerini ve 40-50 şube açacaklarını belirterek, "Erbil'de temsilcilik açmak için BDDK iznini aldık, uygun zamanı bekliyoruz. Azerbaycan' da büyümek istediğimiz önemli pazarlardan" dedi. Yapı Kredi, Azerbaycan'da Yapı Kredi Azerbaycan olarak onun üzerinde şubeyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Sigorta satışı 2013 ortasında olabilir

Faik Açıkalın, bankanın bağlı ortaklıkları Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik hisselerinin satış sürecinin devam ettiğini ancak şirketin satışında beraber mi ayrı ayrı mı (emeklilik ve sigorta) olacağı konusunda açıklanacak bir detay bulunmadığını kaydetti. Ghizzoni ise, doğru partnerin bulunması durumunda satış işleminin 2013 ortasında sonuçlanabileceğini ifade etti.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Koç Finansal Hizmetler leasing ve faktoringde pazar lideri, yatırım fonları ve hisse senedi hacminde pazar ikincisi, sigorta alanında dördüncü, emeklilikte ise beşinci sırada bulunuyor. Koç Finansal Hizmetlerin 6.4 milyon müşterisi, 18,000'e yakın çalışanı bulunuyor. Aktif büyüklüğü ise 123 milyar TL seviyesinde bulunuyor.