Yatırım bankalarından enflasyon değerlendirmesi
Goldman ve Nomura, enflasyonun ekimde 9 yılın zirvesine çıkması sonrası kasımda da yüzde 12'nin üzerini göreceği öngörüsünde bulundu. JP Morgan ekim verisinin süpriz olmadığını, Morgan Stanley ise paritede 3,90'a gelinirse TCMB'nin müdahaleyi düşünebileceğini savundu.
Tüketici Fiyatları (TÜFE), ekim ayında aylık bazda yüzde 2.08 arttı; yıllık enflasyon yüzde 11,90’a çıktı. Bir önceki ay yüzde 10,98 olan çekirdek enflasyon ekimde 11.82'ye yükseldi. Böylece yıllık enflasyonda 2008 yılından bu yana, çekirdek enflasyonda ise Ocak 2004'ten bu yana en yüksek seviye görülmüş oldu.
Uluslararası yatırım bankaları Goldman Sachs, Nomura ve JP Morgan yayımladıkları raporlarla enflasyon verisini değerlendirdi. Morgan Stanley de yıl sonu için enflasyon tahminini revize etti.
Nomura: TCMB'nin duruşunu değiştirmez
Nomura, enflasyon rakamlarının sürpriz olduğunu, ancak bu rakamların TCMB'nin politika duruşunu değiştirmesinin beklemediklerini bildirdi.
TCMB'nin Aralık ayından itibaren baz etkisiyle enflasyonun aşağı geleceğine inandığını belirten Nomura, Banka'nın enflasyon baz etkisiyle 2018 başlarında tek haneli rakamlara gerileyene kadar faiz artırımına gitmeden durumu idare edeceğini düşündüklerini vurguladı.
Kısa vadeli bakıldığında enflasyonun kasım ayında yüzde 12'nin üzerine çıkmasını bekleyen Nomura, yıl sonunda ise enfyasyonun TCMB'nin yüzde 9,8 olan tahmininin üzerinde yüzde 10,6 olacağını öngördüklerini ifade etti.
Türk Lirası'nda yeni bir satış dalgası gelmediği takdirde 2018 yılı başlarında manşet enflasyonun baz etkileriyle tek haneli rakamlara düşmesini beklediklerini anlatan Nomura, ancak jeopolitik risklerin Türkiye'nin dış finansman görünümünü tehdit etmenin kıyısında olduğu ortamda olumsuz senaryoları göz ardı etmediklerini de vurguladı.
Goldman Sachs: Kasımda 'tepe' bekliyoruz
Goldman Sachs, "2017 sonu için yüzde 10,0 olan enflasyon beklentimize yönelik riskler yukarı yönlü" değerlendirmesini yaptı.
Banka, enflasyonun kasımda yüzde 12,2 seviyesinde tepe yapmasını beklediklerini ifade etti.
Açıklamada, "Eğer kur cari seviyelerde kalmaya devam eder ise, enflasyon ancak 2018 ilk çeyrek sonunda tek hanelere gerileyebilir. Enflasyonun 2018'de yüksek tek haneli seviyelerde kalmasını bekliyoruz" denildi.
Banka ayrıca, piyasaların TCMB'nin para politikasını daha fazla sıkılaştırmak için alanı olup olmadığını sorgulamaya başlamaları riskinin olduğunun altını çizdi.
JP Morgan: Sürpriz olmaması gerekir
JP Morgan, ekim ayı enflasyon verisinin piyasalar için büyük bir sürpriz olmaması gerektiğini ifade ederek, "Yıllık enflasyonun yüzde 11,90'a çıkması, enflasyon bekleyişlerinin daha da kötüleşmesine yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Morgan Stanley: TCMB 3,90'dan sonra müdahaleyi düşünür
Morgan Stanley, 2017 yıl sonu için manşet enflasyon ve çekirdek enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti.
2017 sonu için manşet enflasyon tahminini yüzde 9,9'dan yüzde 10,5'e çıkaran Morgan Stanley, çekirdek enflasyon için beklentisini de yüzde 10,5'ten 10,9'a yükseltti.
Raporda, "Türk Lirası'nda ve emtia fiyatlarında son dönemde yaşanan yukarı hareket, OVP'de ortaya konan yurt içi tüketimi desteklemeye dönük politika çerçevesinin enflasyon ve para politikası beklentilerini en azından kısa vade için revize etmeyi gerektirdi" denildi.
Geçmişe bakıldığında, uzun vadeli Reel Efektif Döviz Kurundan (REER) sapma çift hanelere ulaştığında TCMB'nin genelde tepki verdiğini anlatan Morgan Stanley, dolar/TL paritesinin 3,88-3,90 seviyesinin üzerine çıkması halinde TCMB'nin müdahaleyi düşünebileceğini ifade etti.
TCMB'nin sözlü bir müdahaleyi ve swap fazinin yüzde 12,25'den yüzde 13'e yükseltmeyi tercih edebileceğini belirten Morgan Stanley, Banka'nın döviz likiditesi açısından da günlük swap ihalelerinin miktarını artırabileceğini veya zorunlu karşılık oranlarını aşağı çekebileceğini vurguladı.