Yatırımcısı analistlerden bile aklıselim

SPYD Başkanı Ünver, Gezi Parkı protestoları nedeniyle yabancı gayrimenkul yatırımcılarının Türkiye'ye ihtiyatlı baktığı yorumlarına tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara -  Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Gezi Parkı protestoları nedeniyle yabancı gayrimenkul yatırımcılarının Türkiye'le ihtiyatlı baktığı yorumlarıyla ilgili, "Yabancı yatırımcı günlük olaylara göre karar vermez. Orta ve uzun vadeli düşünür. 3-5 günlük olaylarla piyasalarda satış olmaz" dedi.

Ünver,  finans piyasalarındaki kısa vadeli alım-satımlarda algının etkili olduğunu belirterek, "Algıyı bozduğunuz zaman fiyatlar düşüyor. Kısa vadeli hareketler, sağlıklı bir yorum yapmak için yeterli değildir. Yabancıların, Türkiye'deki finans piyasalarında elde menkul kıymet tutma süresi ortalama bir yıl. Yani yabancı yatırımcı günlük olaylara göre karar vermez. Orta ve uzun vadeli düşünür. 3-5 günlük olaylarla piyasalarda satış olmaz. Bu açıdan bakıldığında yabancıların, bazı analistlerden bile daha aklıselim davrandığını söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.  

Türkiye'nin süreçten daha da güçlenerek çıkacağına işaret eden Ünver,  en aklıselim davranması gereken analistlerin, ortada bir şey yokken, algıyı etkileyerek olumsuz şeylerin yaşanmasına sebep olduklarını kaydetti.

Ünver, "Yabancı yatırımcıların finans piyasalarını terk ettiği gibi birşey söz konusu değil. Hisseleri beklemeye almak demek 'satış oluyor' anlamına gelmez. Bunların Türk televizyonlarında, gazetelerinde, yine Türk analistler tarafından yapılıyor alması daha da ilginç" ifadesini kullandı.